MENIU

Românii au început să fie mai atenţi la cumpărături şi aleg preţurile mai mici

Foto: Realitatea TV

Românii sunt mai atenţi când fac cumpărături. Aleargă după preţuri mici şi merg mai mult în magazine de tip discount. Aceasta este concluzia studiului ShopperTrends, realizat de compania Nielsen.

Românii cheltuiesc mai mult cu 18% pe cumpărăturile lunare decât anul trecut. Asta din cauza scumpirilor şi nu pentru că ar face mai multe cumpărături. 39% dintre consumatori caută în general preţuri mici. Păstrează bani pentru alimente şi cumpără mai puţine haine sau alte produse de folosinţă îndelungată.

Chiar dacă e criză, românii merg la cumpărături la fel de mult ca anul trecut. În timp ce bucureştenii nu se dezlipesc de hypermarketuri, cei din provincie frecventează mai degrabă magazinele de tip discount, unde preţurile sunt ceva mai mici decât în hypermarketuri.

Pentru că nu renunţăm la shopping nici în ruptul capului, patronii marilor magazine şi-au extins afacerile şi au inaugurat alte centre comerciale. Numărul marilor magazine a crescut de la 177, în 2005, la 470, în aprilie 2009. Iar cele mai multe magazine nou deschise au fost cele de tip discount. Numărul acestora a depăşit 200 până în aprilie 2009.

Patronii consideră normal să deschidă noi centre comerciale din moment ce tot mai mulţi români merg din plăcere la cumpărături. Din 2005 şi până acum numărul celor care se plimbe prin marile magazine de plăcere a crescut cu 16%. Cei mai încântaţi de shopping sunt tinerii de până la 35 de ani.

Cercetarea a fost efectuată în 12 oraşe din ţară, inclusiv Capitala, pe un eşantion de 1.200 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani.
Mai multe articole despre:
români bani cumpărături cheltuieli studiu finanţe