MENIU

Românii arestaţi pentru violarea unei adolescente la Roma şi disculpaţi ulterior s-au întors în ţară

Foto: RTV

Doi români arestaţi pentru violarea unei adolescente într-un parc din Roma, care au fost disculpaţi de testele ADN, s-au întors în ţară după ce promisiunile de ajutor primite în Italia nu s-au concretizat, iar unul dintre ei are probleme de sănătate, relatează Il Messaggero.

Karol Racz locuieşte în prezent împreună cu sora sa într-un sar din Moldova şi prezintă numeroase probleme medicale. "Probleme cu auzul, ameţeli, migrene, toate apărute după afacerea judiciară şi toate, deocamdată, fără explicaţie", a declarat avocatul românului, Lorenzo La Marca.

"Cineva ar trebui  să clarifice enigma lui Racz. Problemele fizice pe care le are sunt mult mai grave decât se credea. Nu există dovezi pentru a spune ce s-a întâmplat în închisoare sau în timpul interogatoriilor. Dar ceva s-a întâmplat, Racz a ieşit foarte rău din această poveste", a subliniat avocatul.

"Toţi cei care s-au oferit să îl ajute au dat înapoi. Şi ce este mai rău? Autorităţile judiciare nu au vrut nici măcar să înveţe o lecţie din acest lucru", a adăugat el.  

Racz a fost invitat la scurt timp după eliberare în emisiunea Porta a Porta, în timpul căruia a primit mai multe oferte de muncă, inclusiv din partea unui bucătar celebru, însă niciuna dintre ele nu s-a concretizat în cele din urmă.

Povestea sa ar fi stârnit şi interesul cotidianului american New York Times, care s-a întrebat de ce incidente aparent minore ocupă prima pagină a ziarelor săptămâni la rând. Corespondentul la Roma al ziarului nu a confirmat informaţia.

Karol Racz şi Alexandru Isztoika Loyos au fost arestaţi în februarie, la Roma, pentru violarea unei adolescente în vârstă de 14 ani într-un parc. Fata a declarat că îi recunoaşte, iniţial, iar Loyos şi-a recunoscut fapta şi l-a acuzat şi pe Racz. Testele ADN au arătat că cei doi sunt nevinovaţi, iar Loyos a afirmat că a mărturisit sub presiunea anchetatorilor. Ei au fost eliberaţi în martie.

Poliţia italiană a arestat ulterior alţi doi români, Alexandru Ionuţ şi Gavrilă Oltean, pentru acest incident.