MENIU

Românii aleg tratamentul medicamentos pentru boli cronice şi homeopat în cazul afecţiunilor uşoare

Foto: amona-ramonicis.blogspot.com

Românii preferă tratamentele medicamentoase în cazul răcelilor, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii, durerilor şi a gripei, însă atunci când au probleme digestive sau doresc întărirea sistemului imunitar, apelează la produse naturiste şi homeopate, potrivit unui studiu efectuat de GfK România.

Principalele concluzii ale studiului indică faptul că românii utilizează cel mai des tratamentul de tip medicamentos (52%), urmat de tratamente cu produse naturiste (15%) şi cu remedii homepate (4%).

Peste 40% dintre cei intervievaţi nu au utilizat în ultimele 12 luni vreun tratament. O altă concluzie a studiului este faptul că bărbaţii apelează în mai mică măsură decât femeile la tratamente de orice tip. Aproape jumătate dintre bărbaţii participanţi la studiu nu au recurs la tratament în ultimele 12 luni.

Tratamentele medicamentoase sunt utilizate în cea mai mare măsură de femeile cu vârsta de peste 60 de ani şi cu un nivel scăzut de educaţie, în vreme ce la tratamentele naturiste apelează mai ales persoanele de sex feminin cu educaţie medie şi superioară. Persoanele din mediul urban folosesc în mai mare măsură tratamente cu produse naturiste (18%), în special cele care locuiesc în Bucureşti (25%). Potrivit studiului, şi tratamentele homeopate sunt utilizate în cea mai mare măsură de către locuitorii Capitalei (8%).

Cele mai frecvente afecţiuni pentru care s-a utilizat tratament medicamentos în ultimele 12 luni au fost: răcelile, afecţiunile inimii şi bolile cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune, durerile şi gripa.

Românii preferă să utilizeze tratamente naturiste şi homeopate în cea mai mare măsură pentru afecţiuni precum răcelile şi afecţiunile digestive, în timp ce tratamentul homeopat este tipul de tratament preferat de respondenţi pentru întărirea imunităţii (12%).

Potrivit studiului, 65% dintre persoane aleg, la iniţierea unui tratament, să folosească medicamente, mai ales persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cele cu educaţie scăzută şi cele din Muntenia. Aproape 15% dintre cei chestionaţi adaptează tipul de tratament ales în funcţie de tipul afecţiunii, iar 11% încep tratamentul unei afecţiuni cu un tratament naturist.

Dintre românii care preferă tratamentul medicamentos pentru tratarea unei afecţiuni, 82% iau în consideraţie recomandarea medicului, mai ales persoanele de peste 50 de ani. Alte motive luate în considerare în alegerea acestui tip de medicament sunt experienţa anterioară, în 21% din cazuri, şi siguranţa inspirată de acest tip de tratament.

Alegerea produselor naturiste ca prim tratament se face în primul rând pentru că sunt naturale, în 68% din cazuri, un alt aspect luate în considerare fiind faptul că acestea "au puţine efecte adverse". Tratamentele homeopate sunt alese de foarte puţine persoane ca prim tratament.

"Acest studiu arată că românii au încredere în tratamentele medicamentoase, preferându-le celor naturiste sau homeopate, lucru de altfel firesc. Cheltuielile cu medicamentele pe locuitor sunt încă mult sub media europeană, ceea ce indică faptul că piaţa farmaceutică locală are în continuare un potenţial de creştere semnificativ", explică Andi Dumitrescu, director general al GfK România.
Mai multe articole despre:
boli medicamente afecţiuni sistem imunitar