MENIU

România, țara șoselelor mortale! Noi norme rutiere care salvează vieți

România rămâne prima țară din UE la numărul de accidente mortale. Avem o rată de 99 de decese la un milion de locuitori. De patru ori mai mult ca Suedia, care înregistrează 25 de decese. Pentru a reduce numărul morților, Comisia Europeană va introduce peste doi ani un set de norme obligatorii.

În numai doi ani, mașinile noi trebuie să figureze cu aproape 30 de sisteme de siguranță. Mare parte dintre ele sunt opțiuni valabile și acum, dar costă mii de euro.

Frânarea de urgență, avertizare la depășirea vitezei legale și detectorul de somnolență sunt doar câteva dintre dotările pe care mașinile noi care vor fi vândute în Uniunea Europeană vor fi obligate să le aibă. Astfel, cel puțin 140.000 de accidente grave ar putea fi evitate până în 2038. 

În România, aceste dotări ar salva numeroase vieți.

Țara noastră are cea mai mare rată a mortalității pe șosele, 99 de decese la un milion de locuitori. Suntem urmați de Bulgaria, cu 96 de decese. La polul opus, Suedia are doar 25 de morți este urmată de Marea Britanie, cu 28.

Puțini români au dotări de top pe mașini.

Pe străzile României vedem des mșini de ultima generție, dar anul de fabricție nu garantează astfel de opțiuni. Normele Comisiei Europene ar salva zeci de mii de vieți.