MENIU

România se află în top 10 ţări cu cei mai mulţi bugetari la mia de locuitori.

Foto: RTV
România are 80 de bugetari la mia de locuitori, dar nu are o economie atât de productivă încât să ssuţină angajaţii din sectorul de stat.

Un studiu realizat de compania de cercetare A. T. Kearney plasează ţara noastră pe ultimul loc în clasament, după vecinii bulgari şi unguri.

Conform studiului, Norvegia este statul cu cei mai mulţi bugetari: 182 la mia de locuitori. Economia statului nordic îşi permite însă să susţină atâţia angajaţi pentru că sectorul privat este competitiv. Poziţia a doua este ocupată de Rusia, cu 153 de angajaţi la mia de locuitori.

Letonia, Suedia şi Slovenia au fiecare peste 100 de bugetari la o mie de locuitori. România se situează pe locul 10. Ţara noastră are de peste două ori mai puţini bugetari faţă de Norvegia: doar 80 la mia de locuitori. Chiar şi aşa, se arată în studiu, România nu are o economie atât de productivă încât să susţină angajaţii din sectorul de stat.

Ţara noastră se numără printre statele care au cei mai puţini salariaţi cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Studiul atrage atenţia că în sectorul public românesc nu volumul mare de angajaţi este problema, ci calitatea acestora. Bulgaria şi Ungaria ocupă poziţia a noua în top, cu câte 82 de bugetari la mia de locuitori.

Potrivit studiului, ca urmare a reformelor economice şi privatizărilor din sectorul de stat efectuate între 2005 şi 2008, numărul angajaţilor în sectorul public a înregistrat o scădere de 7,7% în Bulgaria şi 6% în Ungaria.

Mai multe articole despre:
buget bugetari ţări europene