MENIU

România s-a aflat în situaţie de urgenţă timp de câteva săptămâni, pentru că Boc a uitat să emită o decizie

Foto: NewsIn

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a solicitat luni premierului Emil Boc să publice în Monitorul Oficial decizia de încetare a situaţiei de urgenţă în energie. Atanasiu susţine că, din această cauză, s-au putut încheia contracte în domeniu fără licitaţii. Emil Boc a dat curs solicitării şi a publicat în Monitorul Oficial decizia de încetare a stării de urgenţă.

"Din punct de vedere legal, la această oră România se află în situaţie de urgenţă în sectorul energetic şi contractările de păcură sau de cărbune pot continua în sistem netransparent şi neconcurenţial, respectiv fără licitaţie şi prin încredinţări directe", a declarat Atanasiu.

"PNL îi cere imperativ premierului Emil Boc să-şi exercite atribuţiile de serviciu şi să emită decizia de ridicare a situaţiei de urgenţă în sectorul energetic", a adăugat Atanasiu. El a explicat că prim-ministrul, după ce "s-a grăbit" să emită pe 9 ianuarie declararea situaţiei de urgenţă, publicată în aceeşi zi în Monitorul Oficial, nu a mai dat o decizie de ridicare a acesteia.

Deputatul PNL a făcut referire şi la o firmă care ar fi implicată în acest gen de achiziţii. "Majoritatea achiziţiilor s-au făcut de la Petrom şi de la o societate - Master Chem Oil, o societate comercială care în 2007 avea 3  angajaţi şi un profit net de 50.000 de euro. În ianuarie, au făcut un contract doar pentru aprovizionarea sucursalei Electrocentrale Constanţa a constat într-o cantitate de 13 mii de tone, ceea ce, la preţurile de livrare duce la un profit de aproximativ trei milioane de euro", a afirmat Atanasiu, care a precizat că această firmă a făcut livrări de 10 mii de tone şi către Termoelectrica.

"Dorim de la primul-ministru şi de ministrul Economiei seriozitate, fiindcă eu nu-i bănuiesc de incompetenţă, ci că vor să permită unor cercuri de interese să-şi desfăşoare în continuare afacerile, şi de aceea această decizie nu se publică în Monitorul Oficial, aşa cum ar fi firesc, pentru că situaţia de urgenţă s-a încheiat", a încheiat Atanasiu.

Emil Boc a reacţionat faţă de solicitarea lui Teodor Atanasiu şi a publicat în Monitorul Oficial decizia de încetare a situaţiei de urgenţă în Energie.

Mai multe articole despre:
energie Emil Boc stare de urgenţă