MENIU

România riscă amânarea tranşei din decembrie de la FMI în urma tensiunilor politice

Foto: infotravelromania.cpm

România riscă amânarea plăţii celei de-a treia tranşe din împrumutul extern de la FMI, programată pentru finalul acestui an, în urma tensiunilor politice ce au dus la destrămarea coaliţiei la guvernare şi la posibilitatea formării unui nou guvern, arată un raport al Unicredit Group.

"Din perspectiva politicii fiscale şi a ratingului, desigur că lipsa unui guvern efectiv ridică riscuri semnificative. Pe termen scurt, ne aşteptăm ca instituţiile internaţionale (FMI, UE) să adopte o poziţie în aşteptare şi vedem riscuri numai în sensul amânării plăţii din decembrie, dar nu ne aşteptăm la un colaps complet al programului", se arată în raportul Unicredit asupra regiunii Europei Centrale şi de Est (ECE).

În acelaşi timp, analiştii Unicredit nu exclud posibilitatea unor derapaje pe partea politicii fiscale, de asemenea în urma riscurilor politice în creştere după ruperea coaliţiei la guvernare.
Conform aceluiaşi raport, Unicredit estimează un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, identică cu ţinta fixată de FMI, estimarea fiind revizuită în urcare faţă de ultimul raport, când anticipa un deficit public de 5% din PIB.

Pentru 2010, Unicredit prevede un deficit bugetar de 6% din PIB, pentru ca în 2011 dezechilibrul fiscal să se restrângă la 5% din PIB, nivel care rămâne, însă, semnificativ peste plafonul fixat în Tratatul de la Maastricht, de 3%.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei româneşti, Unicredit şi-a înrăutăţit prognoza, estimând acum o contracţie a PIB cu 7,5% în 2009, faţă de 5,2% anterior. Pentru 2010, analiştii grupului bancar prognozează "o foarte slabă recuperare, cu o creştere anuală de numai 0,4%", iar în 2011 economia României ar urma să avanseze cu 3,5%. 

"Exporturile vor duce la o îmbunătăţire a producţiei industriale (...). Pe de altă parte, cererea internă va rămâne slabă, cu o continuare a scăderii consumului şi niveluri coborâte ale investiţiilor. Consumul este temperat de şomajul în creştere, îngheţarea salariilor reale şi efecte negative asupra avuţiei, în timp ce constrângerile financiare şi dobânzile ridicate vor fi principalul obstacol pentru investiţii", se arată în raport.

Rata medie a şomajului se va situa în 2009 la 7% , conform analiştilor Unicredit, care se aşteaptă la o creştere la 7,6% a aceluiaşi indice în 2010 şi o revenire la 7% în 2011.

În privinţa deficitul de cont curent, Unicredit prognozează o ajustare la 6% din PIB pentru 2009, urmată de o extindere treptată, până la 6,3% din PIB în 2010 şi până la 6,7% din PIB în 2011, mai arată raportul.

Mai multe articole despre:
FMI rating politica fiscală Unicredit tranşă FMI