MENIU

România participă cu patru filme la Festivalul de la Berlin

Foto: berlin2009.org

"Katalin Varga", "Cea mai fericită fată din lume", "Bric-Brac" şi "Renovare" sunt peliculele care vor reprezenta România la Festivalul de Film de la Berlin, Berlinale, în perioada 5 - 15 februarie. Anunţul a fost făcut de organizatorii standului românesc la eveniment.

Pentru Ursul de Aur, marele premiu al competiţiei, va concura, alături de alte 25 de filme, co-producţia româno-anglo-maghiară "Katalin Varga", scrisă şi regizată, în 2008, de debutantul Peter Strickland. Pelicula, care va avea premiera la Berlin pe 11 februarie, prezintă povestea lui Katalin, interpretată de actriţa clujeancă Hilda Peter, o femeie izgonită de acasă de soţul care a aflat că nu el este tatăl copilului ei.

Debutul în lung-metraj al regizorului Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", concurează la secţiunea Forum şi va fi proiectat pe 7 februarie. Scenariul, semnat de Radu Jude şi Augustina Stanciu, urmăreşte viaţa Deliei - o adolescentă care a câştigat o maşină la un concurs de etichete, însă fericitul eveniment se transformă rapid într-un coşmar.

Scurtmetrajele "Bric-Brac" şi "Renovare", realizate de Gabriel Achim şi, respectiv, Paul Negoescu, vor fi prezentate la secţiunea Berlinale Shorts.

În plus, criticul de film Mihai Chirilov va reprezenta România în juriul FIPRESCI, respectata organizaţie care va acorda premii în afara competiţiei propriu-zise, iar actriţa Anamaria Marinca va participa atât în competiţia oficială, cu filmul "Storm", regizat de germanul Hans-Christian Schmid, cât şi în secţiunea Panorama, cu producţia "The Countess", realizată de Julie Delpy.

De asemenea, România va fi prezentă la Berlin, prin intermediul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, cu un stand de promovare a industriei cinematografice autohtone.

În cadrul festivalului Festivalul de Film Internaţional de la Berlin sunt prezentate anual peste 400 de filme, în şapte categorii: Competition, pentru filmele internaţionale de talie mare, Panorama, în cadrul căreia sunt prezentate producţii independente, Generation, unde sunt prezentate filme pentru tânăra generaţie, Perspektive Deutsches Kino - cele mai noi filme nemţeşti, Forum, pentru forme experimentale de film, Berlinale Shorts, pentru scurt-metraje şi Retrospective, categorie în cadrul căreia sunt prezentate filme clasice.