MENIU

România nu mai are bani pentru pregătirea soldaţilor trimişi în Afganistan

Foto: mapn.ro

Ministerul Apărării, din lipsa fondurilor, a cerut ca exerciţiile comune cu soldaţii americani să se desfăşoare în România şi să se folosească de tehnica de instrucţie a acestora prin "simulare".

Ministerul Apărării nu mai are bani pentru pregătirea, în afara ţării, a militarilor români care urmează să lupte în Afganistan, exerciţii pe care ar fi trebuit să le desfăşoare împreună cu militarii americani. Ca să rezolve situaţia, MApN i-a invitat pe aceştia să se antreneze împreună în România, pentru că este mai ieftin.

"Activităţile planificate a se desfăşura în comun cu partenerul american au fost revizuite ca urmare a constrângerilor bugetare. Revizuirea planificării a condus la anularea participării militarilor români la unele activităţi în afara teritoriului naţional", a comunicat MApN

Până în prezent, colaborarea româno-americană era axată în principal pe antrenarea militarilor care urmau să plece în teatrele de operaţii externe. Conform unor surse din MApN, militarii români care urmau să fie trimişi în teatrele de operaţii externe beneficiau de o perioadă de pregătire comună cu militarii americani în Germania.

De asemenea, MApN informează că lipsa fondurilor a condus şi la anularea unor exerciţii de pregătire comună împreună cu americanii, planificate de Forţele Navale să se desfăşoare în 2009.

Exerciţiile de pregătire comună cu americanii se desfăşoară în baza acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2006.

Potrivit unor surse din MApN, parteneriatul româno-american prevede alocarea sumei de aproximativ 26 de milioane de dolari pentru pregătirea trupelor româneşti în comun cu cele americane. "Din aceşti bani, 80% erau asiguraţi de partenerul american şi 20% de MApN. Problema este că noi nu mai avem bani să ne plătim contribuţia care ne revine", au precizat sursele.

Practic, soluţia găsită de minister pentru reducerea costurilor este să-i invite pe americani să se pregătească în România şi să se folosească de tehnica de instrucţie a acestora prin "simulare".

De altfel, unul dintre exerciţiile de pregătire comună a militarilor români şi americani se desfăşoară chiar în această perioadă în judeţul Constanţa. La exerciţiul " Joint Task Force - East Rotation 09" participă aproximativ 600 de militari români şi 1200 de militari americani.