MENIU

România este pe locul 5 în Europa ca pondere a economiei subterane în PIB

Foto: bloombiz.ro

România s-a situat pe locul cinci în Europa în 2008, în funcţie de ponderea economiei subterane în produsul intern brut (PIB), care a fost de 33%, pe primele locuri plasându-se Bulgaria, Letonia, Estonia şi Croaţia, arată un studiu AT Kearney.

"Plăţile electronice pot da rezultate tangibile. Conform studiului nostru, sistemele de plată pot reduce cu 10-15% economia subterană din România , reprezentând o sumă de 5,7 miliarde euro", a spus directorul general pe România al Visa Europe, Cătălin Creţu.

Potrivit AT Kearney, în condiţiile în care PIB-ul României s-a situat la 139 miliarde euro, 46 miliarde euro au reprezentat economia subterană în 2008, în condiţiile în care în Bulgaria, la un PIB de 34 miliarde euro, 12 miliarde euro au fost economie subterană (36%).

În cazul Letoniei, economia subterană reprezintă tot 36% din PIB, iar în cazul Estoniei şi Croaţiei procentul a fost de 35%. 

Pe de altă parte, cea mai mică pondere în Europa s-a înregistrat în Austria şi Elveţia, unde economia subterană reprezintă 8%.

La nivelul Uniunii Europene, economia subterană reprezenta 16% din PIB în 2008 , respectiv 2.100 miliarde euro, se mai arată în studiul A.T. Kearney.

Raportul a fost realizat la nivelul UE, cu excepţia a trei ţări, respectiv Cipru, Luxemburg şi Malta, şi include totodată date din Norvegia, Elveţia şi ţările candidate la UE.
Mai multe articole despre:
România Europa top PIB economie subterană