MENIU

România dezarmată. De ce trag civilii mai mult decât poliţiştii

Foto: Cotidianul

Românii, cei mai puţin înarmaţi dintre europeni, sunt şi cei mai iuţi de trăgaci atunci când un rival din trafic sau din parcare nu se pleacă în faţa cailor lor putere. Din cauza asta, poliţiştii vor să le interzică oamenilor să mai iasă din casă cu pistoale, chiar şi cu cele care nu sunt făcute pentru a ucide. Comercianţii de arme spun însă că legile româneşti din domeniu îi lasă pe cetăţeni fără apărare.

Într-un magazin de arme din Bucureşti, un tânăr blonduţ, delicat şi rârâit intră să întrebe de-un spray cu piper pentru prietena lui. „Pentru câini?”, vrea să ştie vânzătorul. „Nu, pentru oameni. Oameni cât mai mari”, răspunde tânărul şi cumpără un spray „NATO” cu gaz lacrimogen, pictat în culori de camuflaj şi mare cât să se ascundă în pumnul unei gheişe. Costă 65 de lei, dar ar fi găsit şi la 11. La cinci minute după el vine un tată agitat, cu geacă jerpelită, şi începe să se plângă că golanii i-au bătut băiatul. Îl sună precipitat: „Ia zi, tati, vrei să-ţi iau un spray? Când mai vin ăia să-ţi fure telefonul le dai cu spray-ul în ochi şi fugi.

Le arăţi tu!”. În alt magazin, un bărbat bine făcut, cu nasul strâmbat parcă într-un meci de box, se interesează de actele care-i trebuie ca să-şi cumpere un pistol cu bile din cauciuc. Mânuieşte cu gesturi sigure pistolul, dar îi spune greşit calibrul, îl dă înapoi, mulţumeşte şi iese.

 

Citeşte mai mult în Cotidianul 

Mai multe articole despre:
poliţişti arme civili pistol