MENIU

România a raportat în septembrie cea mai mică scădere a preţurilor la producător din UE

Foto: www.newschannel.ro

România a avut în septembrie cel mai mic ritm de scădere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, în termeni anuali, de 0,1%, în timp ce la nivelul blocului comunitar preţurile la producător s-au redus cu 7,3%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat.

Malta a fost singurul dintre statele membre care au raportat în septembrie o creştere a preţurilor producţiei industriale, în termeni anuali, de 0,7%, potrivit datelor biroului european de statistică. În Ungaria, preţurile s-au diminuat cu 1,2%, iar în Slovenia, cu 1,6%.

În schimb, cele mai importante scăderi de preţuri la producător au fost înregistrate în a noua lună a acestui an în Olanda, de 13,4% faţă de luna similară din 2008, Lituania, de 12,1%, şi Danemarca, de 11,3%.

În septembrie, preţurile producţiei industriale s-au micşorat în zona euro cu 7,7% faţă de aceeaşi lună din 2008.

Preţurile din sectorul energetic s-au redus în a noua lună din 2009 cu 16,8% în UE şi cu 17,6% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. În septembrie s-au ieftinit şi bunurile intermediare, cu 6,5% în UE şi cu 7,3% în zona euro, cele de uz curent, cu 2,2%, respectiv 3,2%, precum şi bunurile de capital, cu 0,1% în blocul comunitar şi cu 0,5% în zona euro.

În schimb, preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 1,2% în UE şi cu 0,7% în zona euro.

Faţă de august, preţurile la producător au urcat în septembrie în România cu 0,2%, în timp ce blocul comunitar a avut un declin lunar al preţurilor producţiei industriale de 0,7%, iar zona euro, de 0,4%.

Datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică sunt uşor diferite de cele prezentate de Eurostat, în ce priveşte evoluţia preţurilor producţiei industriale, în termeni anuali. Astfel, scăderea este de 1,2% faţă de septembrie 2008, potrivit INS.