MENIU

România a obţinut acordul Georgiei de a se implica în proiectele de conducte ce tranzitează ţara

Foto: cotidianul.ro

România a obţinut acordul Georgiei pentru a se implica în viitoarele proiecte pentru conducte de petrol şi gaze, care tranzitează Georgia şi ajung în Europa, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

"România are acum acordul Georgiei pentru a se implica în viitoarele proiecte de conducte care tranzitează ţara din Regiunea Caspică şi ajung în Europa. Înţelegerea este făcută de aşa manieră încât România se va implica în orice proiecte care trec pe la ei. Abia acum discutăm concret despre soluţii la proiectele mari de gaze, şi nu din punct de vedere politic. România va avea o relaţie de parteneriat cu Georgia, iar specialiştii din cele două ţări se vor întâlni în continuare", a spus secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

Acesta a precizat că peste o săptămână sau două va fi semnat un acord trilateral între România, Azerbaidjan şi Georgia, la Baku (Azerbaidjan).

România şi Georgia au semnat miercuri un Memorandum pentru colaborare în proiecte mari de petrol şi gaze, ce urmează a intra în vigoare vineri, când va fi aprobat în Guvernul georgian.

Totodată, reprezentanţii producătorului naţional de gaze Romgaz au declarat miercuri că delegaţia formată din reprezentanţi ai Ministerului român al Economiei (ME) şi ai companiilor Romgaz şi Transgaz discută zilele acestea în Georgia despre posibilitatea ca România să facă parte din proiectul gazoductului White Stream.

De asemenea, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri, 2 octombrie, Agenţiei NewsIn că urmează să se deplaseze peste două săptămâni din nou în Republica Azerbaidjan, pentru discuţii despre proiectul conductei White Stream, în cadrul unei întâlniri trilaterale România-Azerbaidjan-Georgia.
Conducta White Stream este un proiect propus de Ucraina, ce are ca scop transportul de gaze din Georgia spre Europa,  pe sub Marea Neagră, prin Ucraina şi care ar urma să ajungă în Polonia. Potrivit variantei în care White Stream ar traversa România, atunci conducta ar fi mai scurtă şi o mare porţiune ar fi pe sub Marea Neagră.

Conducta ar putea fi alimentată cu gaze din Azerbaidjan şi Turkmenistan. Potrivit planului, conducta ar putea avea o lungime de circa 600-700 mile şi ar putea transporta până la 32 miliarde metri cubi gaze anual.

Adriean Videanu s-a întâlnit săptămâna trecută, în cadrul Forumului Energetic şi Economic Marea Neagră, cu Alexander Khetaguri, ministrul Energiei din Georgia. Ministrul Videanu a prezentat atunci omologului său georgian dorinţa Guvernului român de a dezvolta, împreună cu Georgia, proiecte comune în domeniul energetic. Ministrul georgian s-a arătat interesat de propunerea română, precizând că prioritatea actuală a Georgiei este reabilitarea conductelor existente pentru a garanta siguranţa transportului gazului georgian, se arată într-un comunicat al ME.

Ministrul român al economiei a propus, totodată, cu acea ocazie, orgnizarea unei întâlniri trilaterale, la care să participe, alături de ministrul georgian Alexander Khetaguri, si ministrul azer al Energiei şi Industriei, Natiq Aliyev.

O echipă de experţi români, condusă de secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Şerban şi din care au făcut parte specialişti din minister, alături de reprezentanţi ai Trasgaz si Romgaz, s-a aflat, în perioada 6-8 octombrie, în Georgia, la Tbilisi.
Mai multe articole despre:
Georgia conducte Tudor Şerban