MENIU

România a înregistrat a şasea scădere economică din UE în al doilea trimestru

Foto: Siteresources.worldbank.org

România a avut în trimestrul al doilea din acest an a şasea scădere a produsului intern brut din Uniunea Europeană, de 8,7% faţă de trimestrul similar din 2008, mult peste media de pe ansamblul întregii UE de 4,9%, potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat.

Datele privind evoluţia produsului intern brut (PIB) al României au fost uşor îmbunătăţite, contracţia fiind ajustată de la 8,8% la 8,7%, în timp ce pentru ansamblul UE, datele au fost înrăutăţite, de la -4,8% la -4,9%.

În zona euro, produsul intern brut s-a contractat cu 4,8%, faţă de 4,7% în estimarea precedentă.
Polonia a rămas singurul dintre statele membre ale UE ce a înregistrat o creştere a economiei în al doilea trimestru, cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

Cele mai semnificative diminuări ale economiei au avut loc în trimestrul II în Lituania (-20,4%), Letonia (-17,3%), Estonia (-16,1%), Slovenia (-9%) şi Finlanda (-8,9%), comparativ cu intervalul similar din 2008.

Faţă de trimestrul anterior, economia României s-a comprimat cu 1,1%, a şasea scădere din UE, contracţie similară celei înregistrate în Olanda şi Spania. Scăderea medie de la nivelul întregului bloc comunitar a fost de 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, de 0,2%, arată datele Eurostat.
Cea mai mare creştere faţă de trimestrul I a fost înregistrată în trimestrul al doilea de Slovacia, de 2,2%, urmată de Slovenia (+0,7%) şi Polonia (+0,5%).

În perioada aprilie-iunie, consumul gospodăriilor a scăzut în UE cu 0,1%, dar a crescut cu 0,1% în zona euro, în timp ce investiţiile s-au micşorat cu 2,3% în UE şi cu 1,5% în zona euro. Exporturile au scăzut cu 1,7% în UE şi cu 1,5% în zona euro, iar importurile s-au diminuat cu câte 2,9% în blocul comunitar şi în cele 16 state care sunt în zona euro.
Economia SUA s-a redus cu 3,8% faţă de trimestrul al doilea din 2008, iar cea a Japoniei s-a comprimat cu 7,2% în acelaşi interval.
Mai multe articole despre:
economie PIB Eurostat economie România