MENIU

România a criticat Consiliul ONU pentru drepturile omului

ONU

Grupul statelor critice - SUA, Mexic, Franţa, Argentina, Brazilia, India, Ucraina, România, Nigeria, Iordania, Ghana, Maroc, Coreea de Sud, Costa Rica, Elveţia, Spania şi Marea Britanie - critică mai ales \"puternica politizare\" a Consiliului, unde \"grupuri de state votează pe blocuri\", potrivit unui diplomat care a fost la reuniune.

Consiliul ONU pentru drepturile omului, format în 2006, este aspru criticat de 17 state membre în cadrul procesului de revizuire a acestui organism, demarat la o reuniune în Mexic luna trecută, relatează AFP.

Un raport din partea a 17 state din cele 47 din acest Consiliu şi din partea a trei ONG-uri, denunţă carenţele în materie de \"dezbatere regulată pe tema situaţiei din ţări\", în materie de \"eficienţă în procesul de denunţare\" a încălcării drepturilor omului, precum şi în \"reacţia în situaţiile de criză\".

Grupul statelor critice - SUA, Mexic, Franţa, Argentina, Brazilia, India, Ucraina, România, Nigeria, Iordania, Ghana, Maroc, Coreea de Sud, Costa Rica, Elveţia, Spania şi Marea Britanie - critică mai ales \"puternica politizare\" a Consiliului, unde \"grupuri de state votează pe blocuri\", potrivit unui diplomat care a fost la reuniune.
Amnesty International, Comisia internaţională de justişti şi Human Rights Watch au contribuit de asemenea la redactarea acestui document.
Raportul salută faptul că acest Consiliu se reuneşte zece săptămâni pe an şi efectuează Examinarea periodică universală destinată controlării o dată la fiecare patru ani a situaţiei dreputurilor omului în fiecare din cele 192 state din ONU.
Însă organismul este şi criticat din cauza manipulării listelor de oratori de către unele state ce îi pun aliaţii să monopolizeze timpul cu discursuri elogioase. Această tactică a fost inaugurată de Cuba, care şi-a mobilizat prietenii pentru a reduce criticile în cele trei ore de dezbateri.

Raportul propune în consecinţă dublarea sau triplarea timpului dedicat dezbaterii şi consolidarea rolului ONG-urilor. Documentul deplânge şi absenţa cooperării ţărilor vizate de \"sesiuni extraordinare\" ce pot fi convocate de un terţ dintre statele membre, pentru examinarea unei situaţii deosebite.
În schimb, raportul susţine rolul raportorilor speciali şi al grupurilor de lucru din Consiliu, de multe ori ţinte ale ţărilor care respectă cel mai puţin drepturile omului şi care vor să le reducă aria de acţiune.

Cele 17 state mai critică şi faptul că procesul de desemnare a statelor membre din Consiliu de către Adunarea generală a ONU nu a putut \"evita alegerea unor state care nu sunt pe deplin angajate în favoarea drepturilor omului\".