MENIU

România a avut în primul semestru al şaselea deficit comercial ca mărime din UE

Foto: economiafinanzas.com

România s-a clasat în primele şase luni din 2009 pe locul şase între statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 4,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat.

Deficitul comercial al României s-a redus de peste 2,5 ori în ianuarie-iunie faţă de perioada similară din 2008, în condiţiile în care importurile s-au diminuat cu 36%, într-un ritm mai alert decât exporturile, care au scăzut cu o cincime faţă de nivelul din prima jumătate a anului trecut, potrivit Eurostat.

Din ianuarie până în iunie, România a exportat bunuri de 13,6 miliarde euro, cu 3,4 miliarde euro mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 17,9 miliarde euro, în scădere cu 10,3 miliarde euro faţă de acelaşi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost înregistrate în primul semestru în Marea Britanie (46,4 miliarde euro), Franţa (28,8 miliarde euro), Spania (23,9 miliarde euro), Grecia (14,5 miliarde euro) şi Portugalia (8,4 miliarde euro).  

Pe de altă parte, Germania, Irlanda şi Olanda au avut cele mai mari excedente din primele şase luni din 2009, de 59,4 miliarde euro, 19,4 miliarde euro, respectiv 17,5 miliarde euro.

Eurostat a estimat că exporturile României către statele din afara blocului comunitar au crescut, în iulie, cu 3% faţă de cele din iunie, iar importurile au avansat cu 9,4%, deficitul comercial de pe acest segment stagnând însă la 0,2 miliarde euro.

Astfel, România a exportat de circa 600 milioane euro şi a importat mărfuri de aproximativ 900 milioane euro în iulie.

Exporturile UE către alte state din afara comunităţii au sporit în iulie cu 3,3% faţă de iunie, la 92,3 miliarde euro, în timp ce importurile s-au redus cu 0,6%, la 96,3 miliarde euro, astfel că deficitul comercial s-a temperat la 4 miliarde euro, de la 7,6 miliarde euro, în luna anterioară, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru România, Eurostat preia datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), care calculează importurile în preţuri CIF, ce includ costurile legate de transport din ţara de origine, şi exporturile în preţuri FOB, fără astfel de costuri.

Mai multe articole despre:
importuri deficit comercial exporturi