MENIU

Roberta Anastase a iniţiat dezbatere publică pe toate proiectele de legi ale educaţiei. VEZI PROIECTELE ŞI COMENTEAZĂ

Codul Miclea
Codul Andronescu
Foto: Realitatea.net

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a iniţiat dezbatere publică pe toate proiectele de lege din domeniul educaţiei: ale fostului ministru Adomniţei, ale Comisiei Miclea şi ale ministrului Andronescu.

"Vom dezbate toate proiectele de lege din domeniu: cele ale domnului Adomniţei, pachetul Comisiei prezidenţiale şi Codul Educaţiei al doamnei Andronescu. Pornind de la diagnoza sistemului de educaţie, a problemelor cu care se confruntă, sperăm să avem o întâlnire constructivă şi să facă din formula pe care domnul prim-ministru Boc îşi va asuma răspunderea o formulă agreată şi dezbătută cu toţi cei interesaţi", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase pentru NewsIn.

Anastase a precizat că a trimis invitaţii preşedintelui României, primului ministru, liderilor partidelor care au semnat Pactul Naţional pentru Educaţie precum şi celor implicaţi în domeniu.

Dezbaterea publică cu tema "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie", asupra proiectelor care vizează legile educaţiei, are loc la Camera Deputaţilor.

În 10 august, Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru o serie de legi, printre care şi cele ale educaţiei. De asemenea, Pactul Naţional pentru Educaţie a fost semnat anul trecut de toate partidele politice parlamentare şi de 22 de organizaţii ale societăţii civile instituţionalizate.

Premierul Emil Boc a declarat vineri că analizează "extrem de riguros" cele două propuneri de reformă în educaţie,
Codul elaborat de ministrul Andronescu şi pachetul Comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea, şi că cele mai importante soluţii vor fi promovate prin asumarea răspunderii. Emil Boc a spus că sistemul de învăţământ este unul care nu a fost modernizat. Boc a precizat că va prezenta public concluziile analizei pe care o realizează împreună cu specialişti în domeniu, iar forma finală va fi cea pentru îşi va asuma răspunderea în Parlament.

Ministrerul Educaţiei a publicat pe site codul educaţiei în varianta propusă de ministrul Ecaterina Andronescu, proiect susţinut de PSD.

PDL, în schimb, susţine că varianta propusă de ministrul Andronescu se află în afara programului de guvernare şi nu ţine cont de prevederile Pactului pentru Educaţiei, democrat-liberalii optând pentru pachetul Comisiei prezidenţiale.