MENIU

Rezultatul primei autopsii a unei mumii egiptene a fost greşit

FOTO: ©Keith Schengili-Roberts

Prima autopsie ştiinţifică a unei mumii egiptene a identificat greşit cauza morţii, potrivit unui nou studiu.

Dr. Augustus Bozzi Granville a produs senzaţie, în 1825, când a descris autopsia realizată de el Academiei Regale de Ştiinţă din Londra. Acesta a concluzionat că femeia mumificată, Irtyersenu, a murit de cancer ovarian.

Un studiu realizat de University College London şi publicat în Royal Society Journal Biological Sciences, sugerează că Irtyersenu a murit de fapt de tuberculoză.

Născut în Italia, Granville a fost chirurg şi ginecolog şi a practica medicina în toată lumea, supravieţuid malariei, ciumei bubonice şi febrei galbene.

În secolul al XIX-lea interesul pentru mumiile egiptene era foarte mare, asă că atunci când unul dintre pacienţii dr. Granville i-a spus că a adus o mumie din necropola de la Teba, sigilată în sicriu, acesta a profitat de ocazie, studiind îndeaproape ţesuturile.

Studiind subţierea pelvisului a putut aproxima vârsta femeii ca fiind între 50 şi 55 de ani. A mai determinat că era mamă şi supraponderală. A găsit apoi o tumoare ovariană şi a conchis că un cancer ovarian a ucis-o.

Echipa de la University College London a analizat de curând tumoarea şi a descoperit că era benignă, cauza morţii fiind de fapt inflamarea plămânilor din cauza tuberculozei, o boală foarte răspândită în Egipt în acea perioadă şi care poate da aceleaşi simptome.
Mai multe articole despre:
Egipt studiu autopsie mumie