MENIU

Revoltă în Republica Moldova: Peste 4.000 de oameni s-au adunat în centrul Chişinăului

Foto:unimedia.md
Peste 1.000 de protestatari s-au strans şi astăzi în Piaţa Mare din Chişinău

Chişinăul este departe de linişte. Peste 4.000 de oameni s-au adunat în centrul oraşului şi vor să meargă să protesteze şi la televiziunea de stat. Liderii opoziţiei şi reprezentanţii societăţii civile se tem de o intervenţie în forţă a poliţiei şi armatei împotriva tinerilor. Mai ales că preşedintele Vladimir Voronin a ameninţat că va fi folosită forţa dacă revolta va continua.

Protestatarii s-au adunat din nou în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Ei au fost sfătuiţi să nu se mai scandeze "vrem unire cu România". Mai mulţi tineri se plângeau că au fost sunaţi în această dimineaţă de către poliţişti şi ameninţaţi pentru că marţi ar fi dat declaraţii presei.

Zeci de membri ai forţelor de intervenţie au preluat din nou controlul, în această dimineaţă, asupra birourilor Administraţiei Prezidenţiale şi Parlamentului de la Chişinău şi au arestat zece manifestanţi. Cele două sedii fuseseră ocupate în cursul zilei de marţi de către manifestanţii care au declanşat mai multe incendii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne de la Chişinău, Ala Meleca, a precizat că poliţia va asigura ordinea publică şi va folosi la nevoie armamentul din dotare.

Oraşul este împânzit de forţe de ordine. De asemenea, jurnaliştii au fost avertizaţi de colegii lor din Republica Moldova să aibă grijă ce transmit, pentru că serviciile secrete sunt inflitrate în tot oraşul.Aseară, poliţia i-a evacuat pe cei câţiva manifestanţi prezenţi în piaţa din faţa Guvernului, dar cea mai mare parte a manifestanţilor care se adunaseră ca să conteste victoria comuniştilor în alegeri s-au dispersat în cursul nopţii cu promisiunea că vor reveni în această dimineaţă.

După o zi incendiară la Chişinău apar şi primele speculaţii privind victimele. Ziarul de Gardă scrie că la Spitalul Salvării din capitală a fost dus un cadavrul în portbagajul unei maşini. Şoferul a declarat că l-a adus de la protest.

Tot Ziarul de Gardă anunţă că mai mulţi adolescenţi răniţi în timpul confruntărilor şi duşi la spital ar fi fost luaţi de poliţie. Părinţii acestora nu i-au mai găsit la urgenţe şi nimeni nu ştie unde sunt acum. 

Azi-noapte, poliţiştii au tras cu gloanţe oarbe spre manifestanţi ca să preia controlul asupra clădirilor oficiale. 

Citeşte şi: Manifestaţiile împotriva comuniştilor au continuat azi-noapte în centrul Chişinăului  

Poliţia a arestat 193 de protestatari. Ministerul de Interne de la Chişinău a anunţat că 100 de poliţişti au fost răniţi. În schimb, agenţia Basa-Press vorbeşte de 200 de răniţi, fără a preciza dacă sunt din rândul forţelor de ordine sau al protestatarilor.

Violenţele de ieri de la Chişinău au fost cele mai grave de la destrămarea Uniunii Sovietice.