MENIU

Reuniune extraordinară a Consiliului UE: gazele s-au scumpit cu 20% după ce Gazprom a tăiat livrările în Polonia şi Bulgaria

Gazele s-au scumpit cu 20%

Preţul gazelor a crescut în Europa cu 20%, imediat după ce Gazprom a anunţat că a tăiat livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria, pentru că nu au plătit în ruble, două ţări care depind în bună măsură de gazul rusesc. Ca urmare a acţiunii Rusiei, Germania a anunţat că discută situaţia cu partenerii europeni într-o reuniune de urgenţă.

Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii Uniunii Europene şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent, transmite Bloomberg.

Gazprom a emis o declaraţie în care a spus că a oprit livrările atât către Polonia, cât şi către Bulgaria – ambii mari consumatori de gaz rusesc – din cauza plăţilor care nu au fost efectuate în moneda rusă. A spus că livrările vor fi reluate odată ce aceste plăţi vor fi efectuate.

Ursula von der Leyen - preşedintele Comisiei Europene a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.

Într-o declaraţie, ea a numit acţiunea Rusiei „nejustificată şi inacceptabilă” şi spus că Rusia este un furnizor de gaz nesigur. Von der Leyen a spus că UE este pregătită pentru acest scenariu, pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia şi Occident cu privire la invazia din Ucraina. UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative şi „cele mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor.

Mai multe articole despre:
gaze consiliul ue scumpiri