MENIU

Republica Moldova va ridica vizele pentru români când UE va ridica vizele pentru moldoveni, spune Voronin. Cum comentaţi?

Foto: wikipedia.ro
Voronin: Foarte multe depind de statul român, care nu trebuie să vină cu idei de naţionalism, unionism

Vladimir Voronin a declarat în această dimineaţă, după ce a votat, că vizele pentru români vor fi scoase după ce UE va ridica vizele pentru moldoveni, relatează Jurnal de Chişinău.

Preşedintele moldovean consideră şi că relaţiile cu România trebuie să fie bune şi amicale, aşa cum trebuie să fie cu orice vecin. El a dat, însă, asigurări că Republica Moldova a depus întotdeaunea eforturi în acest sens. "Foarte multe depind de statul român, care nu trebuie să vină cu idei de naţionalism unionism", a subliniat el.

Moldovenii sunt chemaţi miercuri la urne pentru a alege între comunişti, care pledează pentru un parteneriat strategic cu UE, şi liberali, care vor o apropiere de UE şi România.

Într-o campanie electorală intens disputată, Voronin a acuzat partidele liberale de opoziţie că vor ca Republica Moldova să fi alipită României. La rândul lor, liberalii acuză comuniştii de fraudarea alegerilor, prin implicarea instituţiilor statului şi acoperirea mediatică părtinitoare.

Campania a scos la iveală o diviziune profundă între alegătorii lui Voronin, din satele sărace şi din rândul minorităţilor etnice, şi electoratul liberal, de obicei tânăr şi provenind din zone urbane.

Mulţi dintre susţinătorii lui Voronin sunt angajaţi ai statului sau nostalgici după perioada sovietică, când Republica Moldova avea o relaţie privilegiată cu Moscova şi era descrisă drept "livada înfloritoare a Uniunii Sovietice".

Liberalii vor relaţii mai apropiate cu Occidentului, unde sute de mii de moldoveni au plecat la muncă.

Rusia oferă peste 90% din energia consumată de Republica Moldova, îl susţine pe Voronin şi a promis un împrumut de 500 de milioane de dolari pentru a ajuta ţara să facă faţă crizei economice.

În România, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat deschis susţinerea faţă de opoziţie, iar interesul public faţă de vot este mare.

La rândul său, UE a cerut Republicii Moldova să organizeze alegeri libere ca precondiţie pentru acordul de asociere.