MENIU

Reprezentanţi ai românilor din Spania au venit astăzi în România

Foto: eugentomac.eu

O delegaţie formată din reprezentanţi ai românilor din Spania efectuează astăzi şi mâine o vizită în România la invitaţia secretarului de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Liderii organizaţiilor româneşti vor avea o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, prilej cu care vor fi analizate problemele cu care se confruntă românii din Spania, ţară ce se confruntă cu o rată mare a şomajului şi resimte din plin efectele crizei economice globale.

Potrivit unui comunicat al MAE, vor fi evaluate modalităţile prin care autorităţile române pot veni în sprijinul acelor iniţiative ce răspund nevoilor imediate ale acestei comunităţi, în contextul actualei crize economice globale.

Recent, guvernul spaniol a anunţat că şomerii români care primesc indemnizaţii în Spania vor putea continua să le primească dacă decid să se întoarcă în România pentru a-şi căuta de lucru. Ministrul spaniol al Muncii, Celestino Corbacho, a fost la începutul acestei luni în România şi a semnat un acord cu Guvernul român pentru a ajuta românii să se întoarcă în ţară. Cu toate acestea, autorităţile de la Bucureşti spun că nu se aşteaptă la o întoarcere masivă a românilor în ţară.

Lovită din plin de criza economică, Spania a depăşit în primul trimestru pragul de trei milioane de şomeri, având o rată a şomajului de 17,36%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Potrivit cifrelor oficiale, în prezent 750.000 de români sunt înregistraţi în Spania, ceea ce face din ei cea mai mare comunitate nonhispanică. Dintre ei, 70.912 sunt în şomaj.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului MAE, vizita reprezentanţilor românior din Spania are pe agendă şi proiecte ce vizează păstrarea şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor stabiliţi în Spania.

Vizita face parte din programul de consultări directe între reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti de peste hotare şi autorităţile române, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni în scopul identificării unor soluţii adecvate la problemele specifice fiecărei comunităţi româneşti.

Astfel, în aprilie, în cadrul aceluiaşi program, România a fost vizitată de o delegaţie a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia.

Spania şi Italia sunt ţările cu cele mai mari comunităţi de români din Europa, fiind destinaţiile predilecte de emigrare a forţei de muncă după aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007.

Mai multe articole despre:
Spania România români vizită delegaţie