MENIU

Renate Weber: Justiţia trebuie făcută rapid, nu cu anchete de ani de zile

foto: renateweber.eu
Renate Weber: Prin noul Cod penal intrăm în normalitate

Europarlamentarul PNL Renate Weber este de părere că prin noul Cod Penal se intră într-o stare de normalitate în materie de mărime a pedepselor la toate categoriile de infracţiuni. "E un lucru pe care l-am spus constant din 1992 încoace că la noi s-au majorat pedepsele doar în ani electorali şi într-un mod heirupist, năucitor", a spus Reante Weber.

"Cred că a combate corupţia nu ţine doar de mărimea pedepselor. Noi am început în 1990 cu prevederile din Codul penal, mita era sancţionată între unu şi cinci ani apoi de la trei la 12 ani şi după cum vedeţi infracţiunile de corupţie se pare că s-au înmulţit. Deci problema nu este mărimea pedepsei, ci consecvenţa în urmărirea fiecărui caz în parte şi în sancţionarea acestuia. Nu câteva sancţiuni exemplare îi fac pe oameni să nu mai comită acte de corupţie, ci tocmai consecvenţa în sancţionarea tuturor", a explicat europarlamentarul PNL Renate Weber.

Aceasta a dat exemplu infracţiunea de primire de foloase necuvenite care la acest moment este introdusă în infracţiunea de luare de mită. Deci nu e vorba că se diminuează importanţa ei, ci se accentuează pericolul şi sancţiunea este corespunzătoare, pentru că este sancţiune ca la infracţiunea de luare de mită. 

"Justiţia trebuie făcută rapid, nu cu anchete de ani de zile", a mai spus Reante Weber care i-a dat dreptate procurorului general al României pentru reproşurile cu privire la numărul de dosare instrumentate de procurori.