MENIU

Reluarea creditării sănătoase e împiedicată de dobânzile mari din piaţă, atrage atenţia van Groningen

Foto: shutterstock.com

Dobânzile ridicate îngreunează procesul de creditare sănătoasă, însă ele nu pot coborî în condiţiile în care prima de risc pe România rămâne ridicată, şi, totodată, băncile vor să-şi majoreze depozitele, a spus preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

"În condiţiile în care dobânzile sunt ridicate, este dificil să ai o creditare sănătoasă. Ele trebuie să coboare dacă vrem dezvoltarea activităţii de creditare", a spus van Groningen. El a menţionat că, în cazul creditelor în lei, dobânzile sunt menţinute la un nivel înalt de prima de risc necesară finanţării băncilor, deşi dobânzile la nivel internaţional au scăzut.

"Este păcat că dobânzile pe pieţele internaţionale au scăzut, iar prima de risc pentru România este încă ridicată. Trebuie să îmbunătăţim percepţia de risc, pentru că este dificilă reducerea costurilor atât timp cât plătim prime mari", a explicat el.

"Este de dorit şi normal ca băncile să dorească să-şi reducă raportul credite/depozite, iar acestea ridică dobânzile la depozite pentru acest lucru, ceea ce scade atractivitatea creditelor. Pe de altă parte, nu e uşor să spui băncii centeale să reducă dobânda-cheie, pentru că pune presiune pe inflaţie şi curs", a explicat van Groningen.
Mai multe articole despre:
dobânzi reducere piaţă finanţe depozite creditare