MENIU

Rechizitoriul DNA descrie relaţiile care au dus la demisia fostului ministru Paul Păcuraru

Foto: NewsIn

Rechizitoriul procurorilor în cazul Paul Păcuraru dezvăluie reţeaua de relaţii şi favoruri care a guvernat peste unele instituţii din subordinea Ministerului Buncii. Influenţă şi putere contra contracte cu statul.

Din schemă fac parte fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru, baronul liberal gorjan Dan Ilie Morega, fiul ministrului Mihnea Păcuraru, doi parlamentari, dar şi trei directori.

Totul a început într-o zi de iunie, când Morega a intervenit la ministrul Muncii pentru a-l numi pe George Romanescu ca şef interimar al Inspetoratului Teritorial de Muncă Gorj. La schimb, fratele parlamentar al lui Romanescu, alături de alt parlamentar, promiteau că se mută la PNL. Aşadar, Morega câştiga doi susţinători în Parlament, iar Păcuraru doi oameni noi în partid.

Prin relaţiile lui Morega la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în a cărei Adunare a Acţionarilor era membru, firma fiului lui Paul Păcuraru obţinea un contract de 70.000 de lei, pentru servicii de training al angajaţilor SNLO. Planul n-ar fi funcţionat dacă trei directori din Societatea Lignitului n-ar fi răspuns imediat solicitărilor, gândindu-se probabil că şi ministrul îşi va întoarce privirea către ei.

Din toată această afacere, în final cu toţii, mai puţin Mihnea Păcuraru, s-au ales cu dosar penal.

Numele foştilor deputaţi Romanescu şi Manta apar în interceptările din dosarul lui Paul Păcuraru

Numele foştilor deputaţi Marcel Romanescu şi Pantelimon Manta apar în interceptările DNA din rechizitoriul procurorilor.

Potrivit rechizitoriului, la data de 3 iunie 2007, Ilie Morega l-ar fi rugat pe Păcuraru să-i primească în audienţă pe Marcel Romanescu şi Pantelimon Manta, pe motiv că au o problemă de rezolvat, mai exact numirea fratelui lui Marcel Romanescu în funcţia de inspector-şef interimar la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.

Potrivit transcrierii interceptărilor de la dosar, Marcel Romanescu a avut o discuţie, pe 3 iunie 2007, cu Dan Morega, în care îi dă de înţeles acestuia din urmă că este interesat ca fratele său să fie numit la ITM Gorj.

Redăm înregistrarea de la dosar:
Dan Morega: "Am vorbit acum cu Păcuraru"
Marcel Romanescu: "Ihâm"
DM: "Te poţi duce pe la ora trei! I-am spus de interimat, de tot absolut."
MR: "Bine, la ora trei sunt la el."
DM: "Deci cu sau fără Manta!"
MR: "Am înţeles! Păi nu, pe mine mă intersează interimar ca să fie şi până la urmă vedem noi ce se întâmplă."

În declaraţia dată ca martor, Marcel Romanescu recunoaşte că a fost în audienţă la Paul Păcuraru unde urma să discute şi în legătură cu numirea fratelui său în funcţia de inspector interimar la ITM Gorj. "De fapt, vroiam să pun în discuţie rezolvarea problemelor de la această instituţie", le-a declarat Romanescu procurorilor.

Potrivit rechizitoriului, telefonul lui Dan Morega a fost interceptat din mai până în septembrie 2007, perioadă în care liderul PNL Gorj a avut mai multe discuţii cu Paul Păcuraru, cu fiul acestuia, cu Marcel Romanescu şi cu fratele acestuia, George Romanescu.

Procesul lui Paul Păcuraru şi al liderului PNL Gorj, Ilie Morega, va începe pe 17 februarie 2009, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi urmând să fie judecaţi pentru contractele de protecţie a muncii oferite în urma unor licitaţii trucate fiului fostului ministru.

Mai multe articole despre:
DNA interceptare Paul Păcuraru