MENIU

REALITATEA.NET şi INTEL au găsit la Baia Mare cel mai vechi laptop funcţional din lume - GALERIE FOTO

Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Raluca Mitroi Foto: REALITATEA.NET
Reprezentanta Ioanei Herbel şi Tomasz Klekowski, territory manager Intel CEE Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Cel mai vechi laptop funcţional din lume a fost descoperit de REALITATEA.NET şi Intel la Baia Mare

Cel mai vechi laptop funcţional din lume a fost descoperit de REALITATEA.NET şi Intel la Baia Mare, în cadrul competiţiei "Oldest Notebook".

Cei doi parteneri au fost recompensaţi miercuri, 17 iunie, la gala de premiere gazduită de Tomasz Klekowski - territory manager Intel CEE şi Melania Medeleanu, de la Realitatea TV, pe cele două câştigătoare.

Ioana Herbel din Baia Mare, posesoarea celui mai vechi laptop funcţional din lume, a primit un laptop de ultimă generaţie, iar Raluca Liana Mitroi din Bucureşti, deţinătoarea celui mai vechi mini-computer din România, de asemenea funcţional, a fost răsplătită cu un procesor.

Lansat pe 12 mai, concursul organizat de Intel România şi REALITATEA.NET, urmărea iniţial identificarea celui mai vechi laptop din ţară, aflat încă în stare de funcţionare.

După încheierea înscrierilor şi compararea datelor de fabricaţie ale aparatelor din România cu cele ale modelelor găsite în cadrul celorlalte ediţii "Oldest Laptop, iniţiate de Intel la nivel internaţional, s-a observat că exemplarul Epson HX-20 descoperit la Baia Mare este de fapt cel mai vechi laptop funcţional din lume.

Exemplarul, primul PC mobil cu baterii încorporate, este dotat cu două procesoare la 0,614MHz, cântăreşte 1,6 kg, a fost anunţat în anul 1981 şi lansat comercial la nivel mondial în 1982.

Epson HX-20 dispune de un ecran LCD minuscul şi un dispozitiv de stocare sub formă de mini-casetă, afişează simultan doar patru rânduri de text şi, la momentul apariţiei, putea fi conectat la o imprimantă cu hârtie de mărimea unui bon fiscal.

Un model similar, datând din 1982, a mai fost identificat în urma competiţiei din Statele Unite ale Americii, în timp ce alte două, de data aceasta nefuncţionale, au fost găsite în oraşele Tulcea şi Bucureşti.

În cadrul galei de premiere "Oldest laptop" desfăşurate miercuri, Intel România şi REALITATEA.NET au oferit şi un premiu special pentru cel mai vechi mini-computer funcţional din România.

Posesoarea modelului portabil Radio Shack TRS-80 PC2,  Raluca Liana Mitroi din Bucureşti, a declarat că a primit mini-computerul de la tatăl său care l-a achiziţionat încă din 1982, exact în anul apariţiei sale pe piaţă, pentru a-şi întocmi teza de doctorat în fizică nucleară.

Radio Shack TRS-80 PC2 poate fi folosit pentru programarea diverselor aplicaţii, realizarea de calcule, grafice şi tehnoredactare, datele fiind stocate pe memorie nevolatilă sau pe casete speciale. Mini-computerului i se poate ataşa o imprimantă de dimensiuni reduse ce tipăreşte în 4 culori şi 9 tipuri de fonturi.

"Oldest Notebook", iniţiat de Intel România şi REALITATEA.NET, a adunat 465 de participanţi, care au înscris în concurs atât laptopuri, cât şi PC-uri portabile de 10 kg, fără baterii, şi chiar staţii pentru comunicaţii militare de acum jumătate de secol.

Majoritatea laptopurilor din competiţie datează din perioada 1983 – 1989.  Cel mai "tânăr" model înscris în concurs a fost un laptop din 2004.

Mai multe articole despre:
Baia Mare competiţie căştigătoare