MENIU

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi gata cel mai devreme în 2016

Foto: tmctv.ro

Reactoarele 3 şi 4, care vor fi construite la Centrala Nuclear- Electrică de la Cernavodă, vor fi finalizate cel mai devreme în 2016, şi nu în 2015 aşa cum s-a estimat ultima dată, au declarat agenţiei NewsIn reprezentanţii companiilor implicate în proiect.

"La 18 luni de la înregistrarea companiei de proiect, va începe construcţia propriu-zisă a celor două unităţi, probabil în 2010. După care, va mai dura încă şase ani până ce vor fi gata şi puse în funcţiune. Sperăm ca în 2016 să finalizăm cele două reactoare. Însă, dacă planul nu se respectă, proiectul poate fi decalat chiar până în 2017", spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

La rândul lor, reprezentanţii CEZ România, unul dintre investitorii care au semnat Actul de constituire a Companiei de Proiect responsabilă de construcţia, punerea în operare şi exploatarea Unitatilor 3 şi 4, apreciază că cele două reactoare ar putea fi finalizate în anul 2016.

"Grupul 3 este puţin mai avansat. Acolo nu este un teren viran. Interesul nostru este să începem construcţia lor cât mai repede. În 2010, compania de proiect va finaliza studiul de fezabilitate şi apoi va începe imediat construcţia efectivă a grupurilor. Momentan, totul merge conform planului", a declarat agenţiei NewsIn directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, Adrian Borotea.

Iniţial, construirea lor urma să înceapă în 2009.

Nuclearelectrica, împreună cu cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat la 20 noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În urma negocierilor, s-a decis că împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel şi RWE Power (câte 9,15%) şi ArcelorMittal şi Iberdrola (câte 6,2%).

Compania de proiect este cea care îşi va recalcula singură suma necesară investiţiei la cele două reactoare. Ea are termen un an şi jumătate pentru a anunţa noua sumă necesară finalizării proiectului, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei. Proiectul urmează să fie notificat Comisiei Europene în baza tratatului Euratom.

Proiectul urmează să se realizeze în două etape: etapa de pre-proiect, care se estimează să dureze 18 luni, de la înregistrarea viitoarei societăţi comerciale şi a doua etapă, care este etapa propriu-zisă de realizare a proiectului, având o durată de circa şase ani.

Costul estimat pentru cele două reactoare este de patru miliarde euro. Fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW.

Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei şase investitori interesaţi, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola şi RWE Power, a început la 4 decembrie 2007.
Mai multe articole despre:
reactor Cernavodă Reactorul 3