MENIU

Experții în sănătate publică vin cu vești bune! CÂND vom intra pe o pantă descendentă a valului 3 al pandemiei COVID

Razvan Chereches/foto: pagina oficiala Facebook

Expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheș, a comentat cele mai recente măsuri restrictive impuse de Guvernul Cîțu, în plin val al treilea al pandemiei de coronavirus. Acesta a precizat, în cadrul unui debate de la Realitatea PLUS, că pandemia va ajunge în perioada de platou în trei-patru săptămâni, condiția fiind aceea a respectării măsurilor sanitare.

Răzvan Cherecheș: „Cea mai mare parte a restricțiilor, prin simplul fapt că restrâng circulația oamenilor, ar trebui să ducă la scăderea ratei de infectare. Singurul meu dubiu este legat de programul de funcționare al magazinelor. Acest lucru doar va duce la aglomerație și mai mare în magazine. Cu această măsură am anumite dubii, dar restul măsurilor sunt bazate pe dovezi științifice. Am încredere în aceste măsuri.”

Expertul în politici de sănătate a vorbit și despre răspândirea virusului în cazul protestelor anti-restricții, ce au avut loc ieri, în întreaga țară.

Răzvan Cherecheș: „Nu s-au purtat măști la protestul de ieri. Dacă au fost persoane infectate la protestele de ieri, s-a produs un proces de superspreading al coronavirusului. Protestele fără mască se constituie în focare noi.”

În finalul intervenției, Cherecheș a făcut o predicție în ceea ce privește atingerea platoului valului al treilea, afirmând că va exista și un val al patrulea COVID, mai mic, în toamna acestui an.

Răzvan Cherecheș: „Cu actualele măsuri luate și respectate, în trei săptămâni ar trebui să se aplatizeze creșterea, iar în alte trei-patru săptămâni incidența virusului se va diminua. Încălzirea va conduce la această scădere, ventilația va fi mai bună. În toamnă, probabil vom avea un al patrulea val, ceva mai mic, iar cei predispuși la infectare vor fi cei nevaccinați.”