MENIU

Război în toată regula între romi şi maghiari în localitatea harghiteană Sâncrăieni

Foto: RTV
R. Moldovan: În momentul de faţă, atacatorul este reţinut şi urmează să fie prezentat Parchetului

Conflict între romii şi maghiarii din localitatea harghiteană Sâncrăieni. Totul a pornit de la o ceartă de acum trei zile, dintr-un bar din localitate. În urma conflictului, un maghiar a ajuns la spital, după ce a fost înjunghiat. Pentru că agresorul reţinut de poliţie a fost eliberat, locuitorii comunei au decis, joi seară, să-şi facă singuri dreptate.

Scandalul a pornit joi seară, după ce localnicii au văzut că romul care l-a înjunghiat pe maghiar se plimbă liniştit prin localitate şi asta pentru că justiţia a decis că nu prezintă un pericol public, motiv pentru care este cercetat în stare de libertate.

Acesta este motivul pentru care, joi seară, în jur de 150 de localnici s-au strâns în stradă şi au aruncat cu o sticlă incendiară pe acoperişul unui fânar improvizat, care a luat foc. În urma incendiului, un cal a murit. Mai mult, se pare că un copil de 8 ani este de negăsit.

Romii s-au refugiat pe dealurile din apropiere, iar jandarmii au împrăştiat localnicii protestatari.

Lucrurile s-au liniştit, atât Poliţia, cât şi jandarmii aflându-se pe străzi, în patrule mixte, pentru a asigura liniştea publică şi pentru a evita declanşarea unui alt incident de tipul celui petrecut joi seară.

Romii recunosc că unul dintre ei a înjunghiat un maghiar într-un bar, însă afirmă că numai unul dintre ei este de vină, cel al cărui fânar a fost incendiat.

Localnicii spun că s-au săturat de furturile pe care romii le comit de ani de zile şi de faptul că autorităţile nu fac nimic în ceea ce priveşte starea lor.

"În momentul de faţă, atacatorul este reţinut şi urmează să fie prezentat Parchetului", a declarat, la Realitatea TV, Radu Sandu Moldovan, comisar-şef IJP Harghita, care a asigurat că urmează să ia măsuri "de patrulare, de siguranţă publică şi de cercetare a celor care au provocat acest scandal".

În plus, în zonă au fost deplasate forţe de ordine pentru a preîntâmpina astfel de evenimente.