MENIU

Răscumpărarea plătită pentru vasul elen cu cei doi români la bord ar fi de 1,9 milioane de dolari

Foto: rnw.nl

Piraţii somalezi au eliberat sâmbătă vasul grecesc MV Saldanha, din echipajul căruia fac parte şi doi români, după ce ar fi fost plătită o răscumpărare de 1,9 milioane de dolari, potrivit unei surse din rândul piraţilor.

"Prietenii mei au eliberat un vas grecesc după ce a fost plătită o răscumpărare de 1,9 milioane de dolari", a declarat un pirat care s-a identificat numai cu prenumele Hussein. Potrivit MAE, care a confirmat eliberarea navei, cei doi români de la bordul navei Saldanha sunt căpitanul vasului, Adrian Hududi din Braşov, şi Marius Strâmbeanu din Constanţa.

În prezent, cinci cetăţeni români se mai află în mâinile piraţilor somalezi. Remorcherul Bucaneer, cu 16 persoane la bord - zece italieni, cinci români şi un croat - a fost capturat la 11 aprilie în Golful Aden. Alţi trei marinari români, de pe vasul grecesc "Titan", capturat de piraţii somalezi la 22 martie 2009, au fost eliberaţi miercuri.

Atacurile piraţilor în largul coasei Africii de Est s-au intensificat în ultimele săptămâni, în ciuda prezenţei în regiune a unei flotile de nave străine de luptă. Piraţii deţin în prezent mai mult de 250 de ostatici şi au făcut milioane de dolari din răscumpărări, ceea ce ridică preţul asigurărilor navelor. Unele firme de shipping deja optează pentru o rută mai lungă şi mai costisitoare, pe la Capul Bunei Speranţe, pentru a evita pericolul capturării navelor de către piraţii somalezi.