MENIU

Rareș Bogdan: E o chestiune de câteva luni până când Lukoil va închide rafinăria Petrotel

<p>Compania Lukoil vrea să &icirc;nchidă rafinăria Petrotel din Ploieşti şi să mute producţia &icirc;n Bulgaria</p>

Compania Lukoil vrea să închidă rafinăria Petrotel din Ploieşti şi să mute producţia în Bulgaria. Dezvăluirile au fost făcute la emisiunea Jocuri de Putere. 

"Pierderile declarate de Petrotel Lukoil în Romania depășesc un miliard de dolari din momentul privatizarii, conform datelor disponibile pe site-ul ministerului de Finanțe. Pierderile cumulate pe Rafinaria Petrotel au fost facute cu scopul de a îngropa Petrotel cu toate minusurile acumulate și i de a închide imediat, imediat ce investiția de 1, 5 mil dolari în rafinaria Burgas din Bulgaria..deci fac pierderi pe Petrotel, nu plătesc nimic statului român, șterg datorii iar pe de alta parte investesc 1,5 miliarde de dolari în rafinăria Burgas.

Potrivit presei, Rafinăria Petrotel are o capacitate de aproape 3 milioane de tone în timp ce rafinăria din Bulgaria ar putea ajunge la o capacitate de aproximativ 12 milioane de tone.

"Adica e o chestiune de câteva luni pana când Lukoil închide capacitatea de rafinare Petrotel, rămânând doar cu benzinariile și cu depozitul, dar statul roman ramanand in brate cu pierderile uriase pe care aceasta companie le-a facut", a spus jurnalistul Realitatea TV.

"Achizitia de carburanți de la Lukoil Burgas prin depozitele Lukoil Romania, construirea unui nou depozit de carburanți langa rafinaria petrotel Ploiesti...practic Lukoil mută activitatea de pe Petrotel pe Lukoil Romania, unde în anii care au trecut pierderile au fost ceva ma mici. Deci practic tot ce a avut pierdere ramâne mort ingropat. Acest scenariu este favorizat de ridicarea sechestrului asigurator institut de ANAF, masuri luate dupa ce Victor Ponta i-a certat pe procurorii de caz", a mai explicat Rareș Bogdan.

La finalul anului trecut au avut loc perecheziţii la rafinăria din Ploieşti pentru o presupusă evaziune fiscală şi spălare de bani de 230 milioane de euro. Lukoil este al treilea mare jucător pe piaţa carburanţilor din România, având peste 300 de benzinării.

Mai multe articole despre:
Bulgaria Lukoil rafinărie Rareş Bogdan petrotel