MENIU

Raportul SAR anticipează o economie mult mai fragilă în 2009, decât anticipează Guvernul

Foto: emaramures.ro

Preţurile vor creşte în ritm galopant, leul o va lua la vale, iar economia ţării va creşte prea puţin. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului publicat de Societatea Academică Română. Specialiştii contrazic, astfel, datele incluse în bugetul pe 2009 şi spun că estimările sunt prea optimiste. Criticile vin cu două zile înainte ca bugetul să primească votul final al Parlamentului.

Raportul Societăţii Academice Române anticipează o economie mult mai fragilă, în acest an, decât anunţă Guvernul. Preţurile ar urma să crească cu aproape un procent mai mult decât estimează autorităţile. Potrivit raportului, rata inflaţei şi şomajul vor fi şi ele mai mari decât a prevăzut Executivul. În schimb, creşterea economică va fi de trei ori mai mică. Specialiştii chestionaţi de Societatea Academice mai cred că Guvernul nu va reuşi să reducă deficitul bugetar la doar două procente, acesta urmând să fie cel puţin dublu la final de an. Premierul crede, însă, că Guvernul poate atinge obictivele din buget.

"Este un avertisment consistent şi pe care Guvernul trebuie să îl ia cu maximă seriozitate în abordarea pe care o va avea'', spune Emil Boc.

Potrivit premierului, criza economică poate fi şansa României de a se moderniza, prin investiţiile care se vor face în infrastructură. Pentru a scoate economia din criză, Guvernul va lua, însă, măsuri nepopulare, avertizează premierul. O astfel de decizie este reducerea cheltuielilor de personal, care au explodat în mandatul Tăriceanu.

"Dacă vom merge în acelaşi ritm ca şi până acum, prin 2011, tot bugetul de stat va trebui să fie alocat pentru plata drepturilor salariale şi va avea zero lei investiţii în infrastructură şi în celelalte domenii", mai spune Emil Boc.

Reprezentanţii Coaliţiei au stabilit ca bugetul să intre mâine în dezbaterea plenului Parlamentului, urmând ca cel târziu joi să primească votul final.

Mai multe articole despre:
buget economie guvern SAR