MENIU

Raportul de activitate al CSM pe 2008 acuză incoerenţa legislativă

Foto: NewsIn
T. Băsescu: Sper să fie un an în care criza economică să nu se manifeste şi asupra eficienţei Justiţiei

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat în prezentarea raportului de activitate pe 2008 a instituţiei, că munca magistraţilor s-a desfăşurat, anul trecut, într-un context legislativ incoerent şi că au fost adoptate acte normative referitoare la sistemul judiciar fără avizul Consiliului. La şedinţa de la CSM a participat şi şeful statului.

Lidia Bărbulescu a afirmat că activitatea magistraţilor nu a fost uşoară în 2008, deoarece s-a desfăşurat "într-un context legislativ incoerent, lipsit de previzibilitate, şi a unui volum mare de muncă".

Raportul face referire şi la numirea procurorilor, după ce, în 2008, modificările legislative prin care această competenţă revenea CSM au fost declarate neconstituţionale. "Şi în acest an au existat acte normative referitoare la sistemul judiciar care au fost adoptate fără ca acestea să fie supuse spre avizare CSM ori înainte ca acesta să aibă posibilitatea să se pronunţe asupra avizării. (...) Şi în acest an au existat aspecte semnalate în presă care au pus justiţia într-o lumină nefavorabilă. Puterea judecătorească este una colectivă şi de aceea atitudinea necorespunzătoare a unui magistrat are impact asupra întregului corp al magistraţilor, uneori umbrind sau chiar zădărnicind efortul CSM şi a întregului sistem judiciar pentru reformarea justiţiei", a afirmat Bărbulescu

"Anul 2008 a fost caracterizat de activitatea intensă pe care Consiliul a depus-o pentru reformarea sistemului judiciar, creşterea transparenţei actului de justiţie, apropierea acestuia de cetăţeni, stimularea şi dezvoltarea  mecanismelor de unificare a practicii judiciare, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a magistraţilor şi, prin aceasta, eficientizarea actului de justiţie, odată cu adoptarea strategiei de resurse umane şi avizarea noilor Coduri", a declarat Bărbulescu în cadrul prezentării raportului de activitate.

Deşi CSM a fost criticat pentru rezultatele sale în domeniul disciplinar, Lidia Bărbulescu a afirmat că s-au făcut progrese în acest sens. "În 2008, Consiliul şi-a întărit rolul de consiliu disciplinar, dorind prin aceasta să sancţioneze manifestările comportamentale a unor magistraţi neconforme statutului şi misiunii pe care aceştia şi le-au asumat în momentul în care aceştia au îmbrăcat roba de judecător sau procuror", a precizat preşedintele CSM.

La sedinţa CSM a participat şi preşedintele Traian Băsescu. VEZI DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI