MENIU

Raport ONU: România a vândut arme pentru terorişti

Foto: selousscouts.tripod.com

România a vândut arme pentru terorişti, se arată întru-un raport al Institutului Naţiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmării (UNIDIR). Armamentul urma să ajungă, prin intermediul unui traficant internaţional, în mâinile unei organizaţii teroriste din America de Sud şi avea să fie finanţat din venituri obţinute prin trafic cu droguri.

Raportul UNIDIR arată că Romarm, firmă din Bucureşti care grupează toate fabricile de armamanet din ţară, controlată de stat, a vândut armament traficantului internaţional de arme Monzer al Kassar în 2007, scrie marţi Capital în ediţia online.

Armamentul urma să ajungă în mâinile unei organizaţii teroriste din America de Sud şi avea să fie finanţat din venituri obţinute prin trafic cu droguri. Operaţiunea era însă pusă la cale de autorităţile americane, care l-au condamnat pe Kassar la începutul acestui an la 30 de ani de închisoare.

Monzer al Kassar a cumpărat arme de la Romarm pentru a le vinde Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), considerat drept grup terorist de către Columbia, SUA, Canada şi UE. Grupul este cunoscut drept cel mai mare furnizor de cocaină din lume.

Monzer al Kassar a primit peste 400.000 de dolari pentru contractul de armament, fonduri care erau prezentate ca fiind bani obţinuţi din comerţul FARC cu droguri. Operaţiunea de cumpărare prevedea achiziţionarea de către FARC a 4.350 puşti de asalt AKM, 3.350 puşti de asalt AKMS, 200 puşti de asalt RPK, 50 de puşti sniper Dragunov, 500 de pistoale Makarov, 2 milioane de gloanţe, 120 lansatoare de rachete RPG, 1.650 de grenade PG-7V si 2.400 grenade de mână RGO-78.

Traficantul a fost găsit vinovat de sistemul de justiţie din SUA, în februarie 2009, după o lungă operaţiune de cumpărare supravegheată, controlată de agenţi sub acoperire ai Administraţiei SUA de control al drogurilor (DEA), derulată inclusiv pe teritoriul României, începând din 2007.

Autorităţile din America au găsit, chiar asupra lui Kassar, o copie după un contract de livrare armament încheiat între Romarm şi o firmă din Anglia - Trawl Services Limited, firmă pe care Kassar o folosea ca intermediar în relaţiile cu românii.

Oficialii companiei Romarm nu au răspuns până acum solicitărilor Capital privind un punct de vedere. Nici Aurel Cazacu, fostul secretar de stat care se ocupă de industria de apărare nu a spus mai multe, pe motiv că, în perioada în care s-ar fi făcut tranzacţiile, Romarm ar fi fost în sobordinea AVAS.

Nici AVAS nu a formulat un punct de vedere, instituţia menţionând că toate societăţile din industria de apărare care au fost în trecut în subordinea ei s-au întors, cu dosare cu tot, la Economie. De asemenea, Agenţia Naţională de Control a Exporturilor (ANCEX), care avizează toate exporturile de armament ale României, nu a formulat încă un răspuns.

În raportul ONU despre traficul de arme din Europa mai apare şi cazul lui Viktor Bout, cunoscut în România pentru legăturile sale cu sirianul Omar Hayssam.

Traficantul Viktor Bout este arestat în Thailanda în urma unei operaţiuni asemănătoare cu cea a lui Monzer al Kassar. El ar fi promis că va reuşi să cumpere şi să exporte arme din Bulgaria, pe care le-ar fi transportat cu ajutorul unei companii din România, scrie raportul.

Citeşte şi: Convorbirile în care traficantul de arme Viktor Bout punea la cale tranzacţia de armament.