MENIU

Răpirile sunt la modă în Bulgaria, spune şeful poliţiei din Sofia

Foto: Sophia News Agency

Răpirile sunt "la modă" în Bulgaria şi fenomenul ia amploare, a declarat directorul poliţiei, Anghel Antonov, în ediţia de luni a cotidianului "24 Ceasa".

"Este o activitate relativ nouă care, din nefericire, este foarte la modă şi care ia amploare", dezvăluie Anghel Antonov. "În 2009, poliţia a anchetat 23 de cazuri de răpire, dintre care pentru cel puţin şapte a fost cerută o răscumpărare. Patru tentative de răpire au avut loc şi alte două au fost dejucate de poliţie", spune el.

În 2008, poliţia a anchetat 10 cazuri de răpire, dintre care trei cu cereri de răscumpărare, adaugă comisarul Antonov. Răscumpărarea medie cerută este de 600.000 de euro, susţine poliţistul.

În prezent, poliţia bulgară caută un tânăr, fiul unui bogat om de afaceri din Praveti, din vestul ţării, răpit la 19 octombrie la Sofia de persoane mascate, în prezenţa prietenilor săi. Dar, precizează Antonov, o filieră "cu preţuri reduse" şi-a făcut, de asemenea, apariţia: răpitorii a două tinere, la Teteven, în vest, găsite de poliţie, au cerut 17.000 de leva (8.700 de euro) pentru fiecare.

Un alt fenomen dezvăluit de autorităţi este şantajul însoţit de răpire. Oameni de afaceri sunt ameninţaţi cu răpirea unui membru al familiei, dacă nu achită o sumă considerabilă, între 100.000 şi 600.000 de euro.

Pentru a lupta împotriva valului de infracţiuni, guvernul a propus săptămâna trecută să înăsprească pedeapsa prevăzută pentru răpire la 30 de ani de închisoare, faţă de 10 ani cât este în prezent. În caz de circumstanţe agravante (recidivă, tortura victimei sau cererea de răscumpărare), guvernul doreşte închisoarea pe viaţă.

Un cunoscut avocat din Bulgaria, Marin Markovski, a declarat, totuşi, că, în cazul creşterii pedepselor, "va creşte numărul cererilor de răscumpărare". De asemenea, el a menţionat "un real pericol pentru viaţa victimelor răpirilor", în cazul în care răpitorii s-ar simţi ameninţaţi cu închisoarea pe viaţă.

Mai multe articole despre:
rapire Bulgaria şantaj