MENIU

Rafinăria Steaua Română din Câmpina şi-a trimis în şomaj tehnic toţi angajaţii

Foto: RTV

Situaţie paradoxală la cea mai veche rafinărie din ţară. Cei peste 400 de angajaţi ai rafinăriei Steaua Română din Câmpina sunt, de la 1 aprilie, în şomaj tehnic. Din cauza blocajului financiar, societatea nu-şi poate continua activitatea: comenzi sunt, lipsesc însă banii pentru materia primă.

Muncitorii de la Steaua Română vor sta acasă trei luni, timp în care vor primi câte 75% din salariu. Oamenii se tem însă că rafinăria nu-şi va mai relua activitatea şi vor rămâne fără nicio sursă de venit.

Deşi rafinăria are comenzi, instalaţiile au fost oprite încă de la începutul anului. Societatea nu are bani în conturi pentru cumpărarea materiei prime necesare. În schimb, are de recuperat de la Ministerul de Finanţe peste 40 de milioane de lei, din returnările de TVA aferente anului trecut.

"Dacă nu se găsesc bani, urmează concedierea colectivă", a declarat Nicolae Bucur, director Steaua Română, Câmpina.

"După trei luni se poate întâmpla orice. Se poate întâmpla disponibilizarea întregului personal", a spus şi Gheoerghe Sandu, lider sindical Steaua Română Câmpina.

Rafinăria din Câmpina este singura din ţară care produce parafină şi vaselină tehnică. Pusă în funcţiune în 1895, Steaua Română este cea mai veche rafinărie din România.