MENIU

Radu Duda vrea să deschidă un cont \"la vedere\", în care oamenii de rând să depună bani pentru campania sa

Foto: NewsIn

Principele Radu Duda a anunţat, luni seară, la postul public de televiziune, că vrea să deschidă un cont \"la vedere\" în care oamenii de rând să depună bani pentru campania sa. \"Va fi o contribuţie care îi va face pe oameni mai responsabili\", a afirmat Duda.

"Banii sunt extraordinar de necesari, dar şi inteligenţa poate fi o bună sursă de bani. Doresc să deschid, în curând, la o bancă, un cont public, la vedere. Fiecare persoană care depune ceva acolo va avea, întâi şi-ntâi, mândria de a apărea, de a fi în faţă", a spus principele Duda.

"Este o contribuţie care îi va face pe oameni mai responsabili pentru că, indiferent cât de puţin vor da, 10, 20 sau 100 de lei, faptul că au depus ceva din propria lor fiinţă acolo, adică un pic de încredere, un pic de bani şi un pic de speranţă, s-ar putea ca aceasta să fie o coeziune extraordinară", a completat Radu Duda. "Fondul de care am vorbit este un fond al celor mulţi, nu al celor puţini şi cu foarte mulţi bani", a mai spus acesta.

În ceea ce priveşte susţinerea din partea lui Betsy Myers, director executiv al campaniei electorale a lui Barack Obama, principele Radu Duda a spus că aceasta nu va participa la campania sa electorală decât la nivel consultativ.

Duda a subliniat că va avea o campanie realizată de o echipă formată exclusiv din români.

Potrivit principelui, campania sa vrea să fie "o campanie model, un exerciţiu bun, demn, respectabil de a încerca să faci paşi înainte pe calea democraţiei". "Eu cred că democraţia se poate exercita şi cu demnitate, şi modestie, şi cu măsură şi cu profesionalism. Nu este necesar să fii exotic pentru a fi convingător", a spus Duda. 

Radu Duda: Nu candidez pentru a restaura monarhia

În ceea ce priveşte posibila revenire la monarhie, Radu Duda a declarat că intenţia sa de a candida nu are nicio legătură cu un sistem monarhic.

"Eu nu fac acest pas pentru a restaura monarhia şi, dacă nu o fac, este din respect pentru România şi pentru familia din care fac parte", a spus principele Radu. "Dacă regele ar fi dorit să încerce maşinaţiuni subternane pentru a-şi pune în aplicare planul de restaurare a monarhiei, n-ar fi aşteptat să împlinească 88 de ani şi nici n-ar fi făcut-o prin acest joc care este un exerciţiu atât de public", a completat Duda. 

Principele a întărit în repetate rânduri că, potrivit Constituţiei, rolul preşedintelui este acela de a reprezenta statul român, nu de a-l conduce.

"Dacă citeşti legea, nicăieri nu se pune alături de cuvântul preşedinte verbul a conduce, ci doar verbul a reprezenta sau a garanta. Cele două verbe înseamnă altceva decât a conduce. Cel puţin în viziunea mea", a spus Radu Duda.

Radu Duda a mai spus că ţine mult la calitatea de independent a candidaturii sale şi că, înainte de a-şi anunţa candidatura, s-a consultat cu circa 18-20 de personalităţi din ţară şi străinătate, oameni din societatea civilă, oameni politici, analişti politici. De asemenea, principele s-a sfătuit şi cu membrii altor case regale.