MENIU

Rădoi: Dacă TMB declară greva ilegală trebuie să reluăm activitatea

Greva la Metrou va înceta dacă Tribunalul o declară ilegală

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a declarat că dacă Tribunalul Bucureşti declară ilegală greva va trebui reluată circulaţia metroului.

\"Marţi seara, în cadrul discuţiilor cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Radu Berceanu, am ajuns la un compromis ca sa încheiem contractul colectiv de muncă până la sfârşitul anului urmând să ne întâlnim după 1 ianuarie 2010. Sindicaliştii au acceptat şi condiţia pusă de Berceanu de a majora fondul de salarii cu 3% pe 2010 faţă de 2009. Berceanu a revenit şi nu a mai fost de acord cu variantă propusă de sindicate, respectiv cea de a se încheia contractele colective de muncă în două etape şi ne-a solicitat să excludem din contract definitiv al treisprezecelea salariu şi primele.

Trenurile de la metrou nu circulă miercuri între orele 04.00-16.00, Tribunalul Bucureşti (TB) urmând să stabilească la ora 8.30, legalitatea sau ilegalitatea grevei generale a angajaţilor de la Metrorex. De asemenea, joi dimineaţă Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa în legătură cu suspendarea sau continuarea grevei.

Peste 1.000 de angajaţi de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marţi, în intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat, traficul rutier fiind grav afectat, chiar dacă RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze şi tramvaie. Potrivit preşedintelui Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, metroul este folosit zilnic de 650.000 de oameni, în intervalul 05.00-16.00 peste 300.000 de persoane călătorind cu acest mijloc de transport.

Angajaţii de la metrou cer începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. În ultimul an, la Metrorex nu au fost făcute concedieri şi nici reduceri de salariu.