MENIU

Puţini europarlamentari români au impresionat la Bruxelles, spun colegii lor străini

Foto: bloombiz.ro

Puţini europarlamentari români s-au făcut remarcaţi în primul lor mandat la Bruxelles, colegii străini sperând că noii aleşi vor fi mai constanţi şi-şi vor duce la bun sfârşit mandatul, au declarat pentru NewsIn mai mulţi eurodeputaţi din diferite familii politice.

"Am avut o colaborare bună, colegii s-au adaptat repede la munca din Parlamentul European, n-au fost probleme", a spus Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului socialist, al doilea ca mărime din Parlamentul European.

Întrebat dacă poate da un exemplu concret de colaborare cu un europarlamentar român, poate pe un anumit proiect legislativ, politicianul social-democrat s-a referit la Daniel Dăianu (PNL), despre care a auzit de la colegii austrieci că a avut o prestaţie foarte bună, regretând că acesta nu se mai regăseşte pe listele PNL la alegerile de duminică.

Swoboda: Noii europarlamentari trebuie să demonstreze respect reciproc şi deschidere la dialog

Despre noii europarlamentari, Swoboda a spus că aceştia "trebuie să-şi apere desigur interesele naţionale, dar şi să se arate deschişi la o colaborare solidă cu ceilalţi eurparlamentari şi să aibă capacitatea de a ajunge la un compromis. Trebuie să demonstreze respect reciproc şi deschidere la dialog", a spus Swoboda.

Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi eurodeputata germană Ingeborg Graessle, din familia politică rivală a popularilor europeni, în prezent cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Graessle: La colegii români interesul naţional primează

"Suntem cu toţii şi reprezentanţi ai ţărilor noastre, dar în primul rând suntem parlamentari europeni. Iar la colegii români interesul naţional primează. Avem nevoie de români europeni", consideră politiciana creştin-democrată.

"Mi-aş dori să văd mai multă înţelegere pentru măsuri menite să protejeze interesele financiare ale Uniunii", a precizat ea.

Lopez-Isturiz: Acum doi ani am fost critic, recunosc, dar pe urmă mi-am schimbat părerea

Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general al PPE, îşi aminteşte de cinci europarlamentari români care au fost foarte activi. Roberta Anastase şi Monica Iacob Ridzi au fost "workaholice", consideră el, nefiind surprins că acum ele ocupă funcţii de preşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv ministru al Tineretului şi Sportului. Jean Marian Marinescu şi Nicolae Vlad Popa, dar şi Alexandru Nazare - cel mai tânăr europarlamentar - l-au impresionat de asemenea pe secretarul general al PPE.

"Acum doi ani am fost critic, recunosc, dar pe urmă mi-am schimbat părerea. Atunci i-am spus preşedintelui Băsescu că nu-i cunosc foarte bine, aveam dubii în ce-i priveşte, dar cred că am greşit. Erau la început şi era greu pentru ei în sânul unui grup deja bine consolidat. Dar azi sunt foarte mândru de ei", a spus politicianul spaniol.

"Monica Macovei a fost un ministru fantastic şi este un expert în afaceri europene aşa că ne bucurăm foarte mult că e pe lista PDL", a adăugat secretarul general al PPE.

Şi liberalul Alexander Lambsdorff apreciază că Monica Macovei are o "reputaţie foarte bună ca luptătoare activă împotriva corupţiei din România". Dintre vechii europarlamentari, politicianul german îl aminteşte pe Daniel Dăianu, care a fost "foarte bun pe timpul crizei financiare".

"Păcat că Dăianu nu mai candidează, pentru că e o persoană care şi-a câştigat mult respect aici în PE. Dar în fiecare partid se iau uneori decizii surprinzătoare", a spus el.

Alţi europarlamentari români care l-au impresionat au fost Alina Vălean (PNL), foarte "sigură pe sine, dar într-un mod plăcut" şi Nicolae Vlad Popa (PDL), "un om foarte cumsecade", a spus Lambsdorff, vicepreşedinte al comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor.