MENIU

Putin spune că Rusia este gata să acorde un împrumut Republicii Moldova

Foto: daylife.com

Vladimir Putin spune că Rusia este gata să acorde un împrumut Republicii Moldova.

Valoarea creditului este de 500 de milioane de dolari. Pentru ca împrumul să poată fi acordat va trebui rectificat bugetul Federaţiei Ruse şi să fie validat de către Parlamentul de la Moscova.

O primă tranşă, de 150 de milioane de dolari, ar putea fi acordată în maxim o lună şi jumătate, a mai spus Putin.

"Am arătat că suntem solvabili şi ne-am plătit datorii foarte importante. Din aceste motive garantez că vom achita acest credit", a declarat Voronin. 

Cu puţin timp în urmă, Fondul Monetar Internaţional a cerut Chişinăului să-şi rectifice de urgenţă bugetul, pentru a reduce un deficit public care ar putea depăşi 11% din PIB.

FMI-ul s-a oferit să susţină Republica Moldova prin asistenţă tehnică, sfaturi în materie de politică economică sau prin ajutor financiar, în cazul în care guvernul moldovean ar fi cerut-o. Republica Moldova, considerată una dintre cele mai sărace ţări din lume, a luat de la FMI în 2006 118 milioane de dolari.

"Susţinem măsurile luate în aprilie de conducerea Republicii Moldova pentru restabilirea ordinii constituţionale'', sunt asigurările date de preşedintele rus Dmitri Medvedev omologului de la Chişinău, Vladimir Voronin, aflat în vizită la Moscova. 

Medvedev a declarat că urmăreşte cu foarte mare atenţie ce se petrece în Republica Moldova. Şi că este foarte important ca Moldova să se dezvolte independent, ca un stat suveran.
Voronin i-a răspuns preşedintelui rus că îi este ''foarte recunoscător ".

Ultimele previziuni în ceea ce priveşte economia Republicii Moldova au fost făcute înainte de alegerile din 4 aprilie şi preconizau o scădere cu 3,4% a PIB-ului în acest an.

Mai multe articole despre:
Vladimir Voronin Vladimir Putin