MENIU

Putin condamnă pactul Ribbentrop-Molotov, dar dă vina şi pe Occident

Foto: blog.foreignpolicy.com

Premierul rus Vladimir Putin a condamnat, în presa poloneză, pactul germano-sovietic din 1939, învinovăţindu-i însă şi pe occidentali pentru înţelegerea cu Hitler din 1938, de la Munchen.

"Fără nicio îndoială, putem condamna pe bună dreptate pactul Ribbentrop-Molotov încheiat în 1939", a declarat Putin într-un articol publicat luni de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, în ajunul vizitei sale în Polonia, unde va asista la ceremoniile de comemorare a izbucnirii, în urmă cu 70 de ani, a celui de-al Doilea Război Mondial. Pactul Ribbentrop-Molotov a dus, printre altele, la împărţirea Poloniei între URSS şi Germania nazistă.

"Dar oare cu un an mai devreme Franţa şi Marea Britanie nu au semnat la Munchen faimosul tratat cu Hitler, ruinând toate speranţele de a forma un front comun de luptă împotriva fascismului?", a adăugat Vladimir Putin.

Premierul Vladimir Putin urmează să participe marţi la cea de-a 70-a comemorare a începutului războiului, alături de aproximativ 20 de şefi de guvern străini, printre care se şi cancelarul german Angela Merkel. Ceremoniile vor fi organizate la Westerplatte, în apropiere de Gdansk, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele salve de tun în cel de-al Doilea Război Mondial. 

În acelaşi articol, Putin a îndemnat "să se întoarcă pagina" celui de-al doilea Război Mondial, pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Moscova şi Varşovia, în contextul în care diferendele din acea perioadă tensionează legăturile dintre cele două ţări. "Este datoria noastră faţă de morţi şi istorie să facem tot posibilul pentru ca relaţiile ruso-poloneze să se debaraseze de greutatea neîncrederii şi nedreptăţii, care ne-au fost lăsate moştenire. Să întoarcem pagina şi să începem una nouă", scrie premierul rus în cel mai cunoscut cotidian polonez. El a dat exemplu bunele relaţii dintre Rusia şi Germania, exprimându-şi încrederea că Moscova şi Varşovia vor putea atinge un astfel de nivel de înţelegere. 

Mai multe articole despre:
Vladimir Putin pactul Ribbentrop-Molotov