MENIU

Putin a deschis campania electorală pentru prezidenţiale

Foto: russiablog.org

Premierul rus Vladimir Putin a deschis campania electorală pentru prezidenţialele din 2012 când a spus că la alegerile din 2012 el şi Medvedev se vor "înţelege pentru că sunt de acelaşi sânge şi au aceleaşi viziuni politice", scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta.

La sfârşitul săptămânii trecute premierul rus Vladimir Putin a participat la o reuniune cu experţii clubului internaţional Valdai. Putin a dat asigurări că nu va exista o concurenţă între el şi preşedintele Dmitri Medvedev la alegerile prezidenţiale din 2012 şi că va lua decizia de a candida sau nu "în funcţie de realitatea momentului".

"În 2008, oare a fost concurenţă?", a întrebat el experţii clubului Vladai, făcând referire la alegerile din martie 2008, pe care Medvedev le-a câştigat din primul tur de scrutin. "Nici în 2012 nu va fi concurenţă. Vom ajunge la un acord, pentru că suntem de acelaşi sânge şi avem aceleaşi viziuni politice", a adăugat el. Publicaţia rusă susţine că pe site-ul Guvenului rus a fost postată stenograma discuţiilor dintre Putin şi experţi, din care însă lipseşte principala întrebare legată de alegerile din 2012.

"De altfel, nu este prima dată când premierul rus face declaraţii 'mari' în mometul unor discuţii legate de vreo iniţiativă ulterioară a preşedintelui", scrie publicaţia rusă. În preajma organizării reuniunii experţilor clubului Valdai, Medvedev a publicat un articol în cotidianul liberal online Gazeta.ru, în care a făcut o descriere a ţării fără concesii, calificând-o drept coruptă şi criticând eşecurile din ultimii ani, afirmaţii interpretate de unii experţi drept o critică voalată la adresa lui Putin, reaminteşte Nezavisimaia Gazeta. "Trebuie reamintită vizita preşedintelui Barack Obama la Moscova, când Vladimir Putin a organizat, pe neaşteptate, o întâlnire cu bikeri, ceea ce a făcut o concurenţă reportajelor legate de activităţile preşedintelui", mai scrie publicaţia rusă.

Secretarul comitetului central din partidul rus al comuniştilor Serghei Obuhov a spus pentru Nezavisimaia Gazeta că a perceput afirmaţiile lui Putin referitoare la alegerile din 2012 ca un răspun lui Medvedev. "Ce reprezintă articolul lui (Medvedev n.r.) "Rusia, înainte' ?. Acesta nu este un fel de mesaj al preşedintelui, ci un adevărat manifest pre-electoral. După publicarea acestuia, se pune întrebarea: dacă noua strategie de dezvoltare a ţării o propune Medvedev, atunci cine este liderul naţional Putin? Şi oare va mai fi după aceasta liderul naţional?", scrie Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit preşedintelui Centrului de studiere a elitelor de la Institutul de sociologie Olga Krîştanovskaia, Putin a fost sincer, scrie publicaţia rusă. "El nu a încercat să asigure că un mecanism politic, lipsit de personalitate, va rezolva singur problema viitorului preşedinte. Totul va fi hotărât de lideri. (...) Unul este fratele mai mare, altul mai mic: fiul politic şi tatăl politic", a spus ea. "Însă, a adăugat ea, în spatele lui Putin este partidul, iar în spatele lui Medvedev - nu. La alegeri acest lucru este foarte important, pentru că partidul, totuşi, reprezintă o maşină electorală", scrie Nezavisimaia Gazeta

Directorul de programe ruseşti şi asiatice de la Institutul american de securitate globală Nicolai Zlobin a spus pentru Nezavisimaia Gazeta că "din punct de vedere oficial, în Rusia există diverse instituţii, existente şi în Occident şi care sunt obligatorii. Însă numărul acestora nu reprezintă o garanţie a faptului că ele funcţionează ca şi în Occident.

Şi, bineînţeles, în Rusia nu există niciun partid politic real. Alegerile care se desfăşoară în ţară nu răspund standardelor occidentale. Cum a devenit Medvedev preşedinte, desfăşurând o campanie electorală de o jumătate de zi? (...)Aceasta nu reprezintă o campanie electorală din punctul de vedere al standardelor occidentale. Acelaşi Barack Obama, timp de doi ani, a călătorit prin ţară pentru a convinge electoratul să-l voteze, adunând mii de oameni la mitinguri...".

 

 


Mai multe articole despre:
Dmitri Medvedev Vladimir Putin prezidenţiale