MENIU

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut în luna februarie

Foto: shutterstock.com

Românii au pierdut din puterea de cumpărare în februarie, lună în care creşterea medie a câştigurilor salariale nete, de 0,2%, a fost mai mică decât rata inflaţiei, după o scădere semnificativă a salariilor în ianuarie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 3 lei faţă de luna precedentă, la 1.358 lei (317 euro). În termeni reali, ţinând cont de inflaţia din acelaşi interval, câştigurile salariale au scăzut cu 0,7% în februarie. Ritmul anual de creştere a accelerat, în schimb, la 19,8%, de la 12,9% în ianuarie.

Februarie este a doua lună consecutivă de scădere a puterii de cumpărare, după ce, în ianuarie, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 9% în termeni nominali, până la 1.355 lei (320 euro). Evoluţia din primele două luni ale acestui an vine după patru luni la rând de creştere a puterii de cumpărare, în perioada septembrie-decembrie 2008.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, câştigul salarial a crescut în februarie cu 12,1%, în termeni reali. Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.863 lei (435 euro) în februarie, cu 1,3% peste cel din luna precedentă.

În februarie 2009, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în ianuarie, când s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat producţii mai mari.