MENIU

PSD şi PNL vor depune unele amendamente ale magistraţilor la Legea salarizării, PDL discută cu Pogea

foto: tmctv.ro

Liberalii şi social-democraţii vor susţine acordarea sporului de 50% pentru stres neuropsihic şi 15% spor de confidenţialitate pentru magistraţi, în timp ce parlamentarii PDL vor să discute cu ministrul de Finanţe pentru a vedea dacă preconizata eşalonare a acestor sporuri este o reducere salarială.

Reprezentanţii magistraţilor s-au întâlnit, marţi, cu membrii Comisiilor juridică şi de finanţe ale Camerei Deputaţilor pentru a-şi prezenta amendamentele la Legea salarizării unice.

Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a spus în faţa deputaţilor că Legea salarizării unice produce bulversarea vieţii sociale şi aduce prejudicii grave puterii judecătoreşti, în timp ce Dan Lupaşcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a contestat grila şi coeficienţii care au stat la baza proiectului de Lege a salarizării unice. "Ar fi nedrept să spunem că proiectul nu a fost corijat, dar nu suficient. Grila legii este destul de discutabilă", a apreciat Lupaşcu. El a anunţat că proiectul va intra în dezbaterea plenului CSM, deşi acest organism nu a fost sesizat de Guvern pentru avizare.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a acuzat Executivul că încearcă să reducă salariile magistraţilor prin neacordarea sporurilor solicitatre de magistraţi şi pe care le-au câştigat în instanţe, de 50% pentru stres neuropsihic şi 15% spor de confidenţialitate. Liberalul a catalogat acest lucru drept "hoţie", motiv pentru care preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, l-a acuzat pe Nicolăescu că face declaraţii politice în cadrul şedinţei.

Deputatul PSD Florin Iordache a fost de acord cu preluarea unor amendamente ale magistraţilor, referitoare la cele două sporuri, dar şi la unele observaţii privind coeficienţii care se aplică diverselor categorii din sistemul judiciar. În schimb colegul său de partid, Eugen Nicolicea, s-a declarat mai sceptic în privinţa eficienţei acestui demers. "Există unele necorelări în lege, există şi alte categorii care pierd sporuri. De exemplu, cei asimilaţi magistraţilor au salarii mai mari decât magistraţii. Dar, dacă Guvernul nu îşi însuşeşte amendamentele, nu ai ce să faci. Altă posibilitate nu mai există decât o modificare ulterioară a legii", le-a spus Nicolicea magistraţilor prezenţi.

Din partea PDL, Daniel Buda a afirmat că nemulţumirile magistraţilor legate de acordarea sporurilor vor face obiectul unei discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru a vedea dacă modalitatea de acordare a sporurilor stabilită în lege duce la o scădere a veniturilor magistraţilor.

"Vom încerca să vedem în ce măsură acest lucruri pot fi modificate. Vă asigur că vom discuta cu toată seriozitatea această chestiune unde trebuie", a spus Buda. În funcţie de rezultatul acestor clarificări, PDL va decide dacă susţine sau nu amendamentul magistraţilor privind sporurile.