MENIU

PSD şi PD-L se contrazic în privinţa contractului atribuit fără licitaţie de Nemirschi

Foto: NewsIn

Social-democratul Mircea Duşa susţine că, potrivit controlului UCVAP, Ministerul Mediului a respectat legea atribuind direct un contract de difuzare publicitate unei firme, în timp ce democrat-liberala Sulfina Barbu arată că nu se justifică încredinţarea directă a unui contract de 500.000 de euro.

La finalul lucrărilor Comisiei de anchetă care cercetează un contract atribuit direct de Ministerul Mediului, condus de Nicolae Nemirschi, către firma Ars Advertising, preşedintele Comisiei, social-democratul Mircea Duşa s-a arătat rezervat în aprecieri asupra informaţiilor relevate de audierile din ultimele două zile. Deputatul a declarat că sunt multe documente de studiat şi că la acest moment este greu să tragă o concluzie, dar că raportul Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP) relevă că această atribuire s-a făcut cu respectarea legii.

Pe de altă parte, fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu a spus că "există câteva semne de întrebare", dar că aşteaptă şi punctele de vedere ale ANEREMAP.

"Din punctul meu personal de vedere nu se justifică încredinţarea directă pe o sumă de jumătate de milion de euro unei firme, fără garanţie de participare, fără o justificare a urgenţei. Până în acest moment nu au reuşit reprezentanţii ministerului să ne convingă asupra acestei proceduri", a precizat deputatul PD-L.

Sulfina Barbu a susţinut, în continuare, că reprezentanţii din Ministerul Mediului care au venit la Comisie "nu prea cunosc" prevederile reglementărilor europene, referindu-se aici "la regulamentele privind cheltuirea banilor europeni. Nu ştiu că dacă se identifică o problemă legată de procesul de achiziţie publică se anulează finanţarea nerambursabilă pe proiectul respectiv, dar se pune în pericol şi programul operaţional. Discutăm aici de toată axa asistenţă tehnică din programul de mediu de 170 de milioane de euro şi se pune un mare semn de întrebare pe tot programul operaţional sectorial mediu care are finanţare de 5,6 miliarde de euro."

"Aici lucrurile sunt extrem de delicate, dar observ aşa o detaşare a reprezentanţilor din minister şi din păcate chiar cei responsabili pentru plăţi nu cunoşteau aceste prevederi", a mai explicat fostul ministru.

Mai multe articole despre:
PSD anchetă Sulfina Barbu PD-L Nicolae Nemirschi