MENIU

PSD i-a cerut din nou lui Boc să emită un act normativ pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor

foto: cdep.ro

PSD i-a cerut din nou premierului Emil Boc să emită un act normativ prin care să fie eliminate pensiile parlamentarilor "pentru a scoate acest subiect mincinos, demagogic şi penibil dintr-o discuţie serioasă". Apel a fost făcut de purtătorul de cuvânt al PSD pentru campania electorală, Victor Ponta.

"În mod foarte clar noi ne menţinem propunerea pentru domnul prim-ministru, tocmai a avut şedinţă, dar probabil că poate să convoace o nouă şedinţă de a emite un act normativ care să abroge pensiile parlamentarilor, nu pentru că ar fi absolut necesar. Îl anunţăm pe domnul Boc că într-o lună şi jumătate nu iese niciun parlamentar la pensie, ci pentru a scoate acest subiect mincinos, demagogic şi penibil dintr-o discuţie serioasă", a declarat Ponta după şedinţa de BPN a PSD.

"Discuţia serioasă este referitoare la o lege unică a pensiilor, PSD de altfel a şi lucrat prin ministrul nostru de atunci, prin Marian Sârbu la această lege, susţinem o asemenea lege, dar nu vom fi niciodată de acord cu ceea ce a propus cabinetul Boc în ultimele zile, şi anume decuplarea calculării pensiilor de acel coeficient de 45% din salariul mediu. Nu suntem de acord cu mărirea penalităţilor pentru cei care se pensionează anticipat şi nu suntem de acord cu un proiect de lege care de fapt nu înseamnă în niciun caz un sistem unic de pensii, ci înseamnă reducerea pensiilor pentru toţi pensionarii din România", a mai precizat liderul PSD.

Premierul Emil Boc i-a acuzat pe Hrebenciuc şi Antonescu de manipularea "brutală" a opiniei publice prin solicitarea adresată Executivului, de a reduce pensiile parlamentarilor printr-o OUG, şi le reproşează că ştiu foarte bine că regimul pensiilor şi salariilor nu poate fi reglementat prin Ordonanţe.

Premierul a amintit că Executivul a emis la începutul anului o OUG prin care a interzis cumularea pensiei cu salariul de la stat, însă aceasta nu a putut fi pusă în practică după ce Curtea Constituţională a decis că regimul pensiilor şi salariillor nu poate fi reglementat prin Ordonanţe de Urgenţă. "Domnii de la PSD şi PNL invită Guvernul ca, în mod deliberat, să emită acte normative care să fie atacate la Curtea Constituţională, iar dânşii să rămână cu pensiile parlamentarilor în continuare", a afirmat şeful Executivului.

Potrivit lui Boc, soluţia pentru reglementarea pensiilor parlamentarilor este cuprinsă în proiectul de Legii pensiilor, pentru care Guvernul a decis să îşi asume răspunderea. Parlamentul a amânat însă decizia privind data la care va avea loc procedura de asumare, fiind generat astfel un conflict între Guvern şi reprezentanţii PSD şi PNL din Parlament.

Potrivit şefului Executivului, în urma aplicării Legii pensiilor s-ar face economii la buget de 500-800 milioane de euro anual, prin recalcularea pensiilor speciale şi pensiilor parlamentarilor, în timp ce acordarea pensiei sociale minime de 350 de lei presupune un efort bugetar de 300 de milioane de lei anual.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a cerut Executivului să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, după ce o propunere similară a fost făcută duminică şi de liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc.