MENIU

PSD Covasna este de acord cu autonomia culturală a maghiarilor, dacă nu contravine Constituţiei

Foto: romanialibera.ro

Conducerea PSD Covasna consideră că poate să existe o autonomie culturală pentru minorităţi, însă numai dacă nu contravine Constituţiei şi bunei funcţionări a instituţiilor statului.

"Maghiarii au dreptul să-şi cultive limba, să scrie, să aibă teatru în limba maghiară, acum legile şi tot ceea ce reglementează drepturile minorităţilor asigură necesităţile identitare fără probleme. Nu avem nicio problemă cu Proiectul statutului legii minorităţilor, decât cu un anumit capitol, care introducea un stat în stat. Sub titulatura de "autonomie culturală", instituia tot felul de comitete cu putere peste instituţiile României. Nu se poate. Toţi românii trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi", a declarat, vineri, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama.

Acesta a menţionat că poate să existe o autonomie culturală, dar care să nu contravină bunei funcţionări a statului.

Pe de altă parte, a mai precizat Grama, maghiarii nu prea s-au preocupat de drepturile identitare ale românilor din Covasna şi Harghita.

La Congresul UDMR, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este nevoie ca legea autonomiei culturale să treacă cât mai repede prin Parlament, subliniind în acelaşi timp că acele abordările care exced Constituţiei nu pot fi acceptate, fiind vorba despre autonomia teritorială.
Mai multe articole despre:
maghiari UDMR congres minorităţi unitate