MENIU

Prototipul unui vehicul lunar al NASA va participa la parada de la învestitura lui Obama

Foto: dvice.com

Prototipul viitorului vehicul de teren al NASA care va fi trimis pe Lună va participa la parada organizată cu ocazia ceremoniei de învestitură a preşedintelui ales Barack Obama, la 20 ianuarie, a anunţat agenţia spaţială americană.

Astronautul Mike Gernhardt va conduce vehiculul, iar pe scaunul din dreapta va sta colegul său Rex Walheim, îmbrăcat într-un costum spaţial. Comandantul Chris Ferguson, pilotul Eric Boe şi specialiştii pentru misiuni Donald Pettit, Steve Bowen, Heidemarie Stefanyshyn-Piper, Shane Kimbrough şi Greg Chamitoff vor defila pe 20 ianuarie. Ei au format echipajul navetei Endeavour în timpul ultimei misiuni a acesteia la Staţia Spaţială Internaţională, din noiembrie 2008.

De înălţimea unei camionete, presurizat în întregime, echipată cu paturi şi obiecte sanitare, vehiculul electric poate găzdui doi astronauţi timp de 14 zile, pentru expediţii lungi de explorare pe Lună. Vehiculul este dotat cu un motor electric şi se poate deplasa în toate direcţiile, chiar şi în lateral, asemenea unui crab. Acesta este prevăzut cu şase perechi de roţi care pot adopta toate combinaţiile posibile de mişcare, ceea ce îi permite să se deplaseze şi în zonele cu teren accidentat.

Crearea modelului 4x4 ajută NASA să dezvolte noi tehnologii care ar putea fi folosite şi la viitoarele maşini electrice folosite pe Pământ, o prioritate în cercetare şi dezvoltare pentru constructorii de automobile.

Dacă administraţia Obama nu va schimba politica spaţială, Statele Unite intenţionează să trimită astronauţi din nou pe Lună înainte de 2020, în cadrul unui program numit Constellation, care are scopul de a forma mici baze permanente pe Lună.

Reîntoarcerea pe satelitul natural al Pământului este considerată o primă etapă în exploatarea sistemului solar prin locuirea acestuia, următoarea fiind "cucerirea" planetei Marte.

Mai multe articole despre:
NASA astronauţi lună Barack Obama