MENIU

Protestul personalului auxiliar din justiţie va continua, astăzi, în Bucureşti

Foto: infolegal.ro

Protestul personalului auxiliar din Justiţie va continua, astăzi, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 8:00, potrivit declaraţiilor făcute, pentru NewsIn, de Ştefania Teleman, reprezentantul federaţiei Projust.

Teleman a afirmat că proiectul de ordonanţă privind salarizarea din Justiţie a fost trimis pentru avizare Consiliului Superior al Magistraturii, pe 2 aprilie, şi că, potrivit unor surse, ar putea fi discutat, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri.

"Dacă proiectul va fi adoptat de Guvern, toată Justiţia va fi blocată", a declarat Ştefania Teleman, precizând că, şi în ţară au avut loc proteste similare cu cel din Bucureşti şi că acestea vor continua.

Protestul spontan de miercuri, din faţa Curţii de Apel Bucureşti, s-a încheiat cu puţin timp în urmă.

Reprezentantul Projust a explicat, pentru NewsIn, că, la începutul lunii martie, trebuia să se facă plata unei tranşe din drepturile recunoscute prin lege şi hotărâri judecătoreşti şi care erau date prin lege, dar că acest lucru nu s-a întâmplat. "Ba, mai mult, Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de salarizare în sistemul justiţiei, iar în proiect se prevede că magistraţii beneficiază de toate drepturile recunoscute de lege, mai puţin personalul auxiliar de specialitate şi conex, căruia i se menţine actuala salarizare, în ciuda tuturor hotărârilor", a declarat Ştefania Teleman.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu solicită încetarea "imediată" a protestelor personalului auxiliar pe care le consideră nejustificate, a anunţat Ministerul Justiţiei printr-un comunicat în care susţine că ministerul va face, în cadrul şedinţei de Guvern, o nouă informare cu privire la problemele din sistem.

Ministerul Justiţiei a luat act de faptul că o parte din personalul auxiliar din instanţele aflate pe raza Curţii de Apel Bucureşti a încetat activitatea, în cursul zilei de miercuri, şi că a pichetat sediul Curţii de Apel Bucureşti, se arată în comunicat. Ministerul Justiţiei a dat asigurări că dialogul cu sindicatele va continua în cadrul legal şi instituţional. 

Potrivit Ministerului Justiţiei, în ultima lună, conducerea ministerului a avut trei întâlniri cu reprezentanţii personalului auxiliar din Justiţie. Mai mult, săptămâna viitoare este programată o nouă rundă de discuţii.

Conducerea Ministerului Justiţiei solicită preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti să-şi îndeplinească atribuţiile şi obligaţiile şi să ia toate măsurile pentru desfăşurarea în bune condiţii a actului de justiţie.

În ceea ce priveşte afirmaţiile federaţiei Projust că ministerul ar fi elaborat un proiect de ordonanţă privind salarizarea personalului din Justiţie fără consultarea personalului auxiliar, ministerul precizează că, în momentul în care un astfel de proiect va fi finalizat, îl va publica pe site şi va declanşa procedurile de consultare potrivit legii.

Mai multe articole despre:
magistraţi proteste CSM judecători Curtea de Apel