MENIU

Proteste în Republica Moldova: Zeci de mii de tineri au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Tinerii moldoveni au protestat faţă de fraudarea alegerilor parlamentare.
Mii de moldoveni au ieşit în stradă şi protestează faţă de rezultatele alegerilor legislative de duminică
Confruntări armate dintre manifestanţi şi poliţie la Chişinău
Poliţia se adună a proteja sediul Preşedinţiei Moldovei
Foto: NewsIn
FOTO: NewsIn
FOTO: NewsIn
Foto: unimedia.md
Foto: unimedia.md

Chişinăul fierbe. Peste 30.000 de moldoveni s-au adunat marţi dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Protestatarii au cerut organizarea unor noi alegeri parlamentare, acuzând guvernarea comunistă de fraudarea votului din 5 aprilie.

Circa 30.000 de persoane s-au strâns marţi dimineaţă în centrul Chişinăului pentru a cere repetarea alegerilor, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere.

Sediul Preşedinţiei moldovene a fost incendiat, iar forţele de ordine au folosit tunurile cu apă pentru a stinge flăcările. Manifestanţii au spart geamurile clădirii Preşedinţiei şi, potrivit NewsIn, au pătruns şi în Parlament, unde au dat foc la mobilă.

Potrivit AFP, circa 30 de persoane au fost rănite în ciocniri şi au primit îngrijiri medicale. Conform Gândul, există informaţii neconfirmate că o persoană a murit.

O explozie puternică, urmată de fum alb, s-a auzit în faţa Parlamentului, iar protestarii aflaţi acolo au început să fugă.

Protestatarii din centrul Chişinăului au aruncat cu pietre şi ouă în clădirea Preşedinţiei, unde au spart câteva geamuri, iar apoi au atacat o maşină a pompierilor care venise şi se pregătea să-i dispereze cu ajutorul tunurilor cu apă.

Pompierii şi scutierii care fuseseră desfăşuraţi în zonă s-au retras, după ce protestatarii au devenit violenţi şi au preluat controlul asupra unei maşini a pompierilor.

Oleg Brega, fratele unuia dintre organizatorii protestului, Ghenadie Brega, a declarat că unii tineri au aruncat în clădirea preşedinţiei cu ouă, hârtie igienică şi chiar pietre. De asemenea, Oleg Brega a declarat că fratele său a dispărut, fiind posibil arestat pentru organizarea protestului.

Şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că protestele sunt justificate pentru că oamenii nu ar vota în număr atât de mare cu reprezentanţii comuniştilor.

Primarul a vorbit despre o posibilă fraudare a alegerilor şi de grupuri de provocatori care doresc să instige la violenţă şi să descrediteze protestele, fiind cei care au aruncat cu diverse obiecte în Preşedinţie.

"Vorbim despre un regim totalitar comunist care îşi are rădăcina în regimul sovietic. Sunt oameni care nu ştiu ce înseamnă lege şi democraţie. Vor încerca să-i discrediteze pe aceşti oameni care protestează paşnic", a declarat Dorin Chirtoacă, care a mai adăugat că "protestele sunt în creştere şi vor dura până când dorinţa alegătorilor va fi respectată". 

Demonstranţii au strigat sloganuri precum "Jos comunismul", "Jos falsificarea" şi "Libertate". Mobilizaţi printr-un mesaj pe internet, tinerii au protestat în faţa Preşedinţiei şi au aprins lumânări în faţa statuii lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului.

France Presse relatează că poliţia a închis mai multe străzi pentru a împiedica alţi oameni să se alăture protestului.

Rezultatele provizorii ale alegerilor de duminică, arată că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut circa 50% din voturi. Aceasta îi conferă o majoritate confortabilă în Parlament şi dreptul de a numi noul şef de stat la Chişinău.

Citeşte şi:

Comuniştii din Republica Moldova au suficiente mandate pentru a-şi impune candidatul la preşedinţie